Canta rijden zonder rijbewijs

Een Canta is een klein overdekt voertuig. Dit voertuig wordt meestal gebruikt als een gehandicaptenvoertuig. Wanneer u bijvoorbeeld slecht ter been bent en toch mobiel wil blijven is een gehandicaptenvoertuig een goede oplossing. Met een Canta mag u op veel plekken rijden. Zoals op fietspaden, trottoirs, winkelcentra maar ook sommige wegen. Dit allemaal zonder een rijbewijs!

Rijbewijs is niet nodig

Een Canta is een gehandicaptenvoertuig en valt daarmee onder de regelgeving van de gehandicapten voertuigen. Een rijbewijs is voor een Canta daarom niet verplicht. Bijkomend voordeel is dat er ook geen kenteken nodig is. In plaats van een kenteken, zorgt u voor  een verzekeringsplaatje/-sticker achterop

Dit geeft aan: een Canta dient verzekerd te worden. U bent verplicht om het voertuig minimaal met een WA-dekking te verzekeren. Dit is de basis dekking en zorgt voor vergoeding wanneer u onverhoopt schade aan anderen toebrengt.

De verzekering kunt u ook uitbreiden naar een All-risk verzekering waarbij ook uw eigen schade wordt gedekt. Hiermee bent u bij eventuele aanrijdingen niet alleen voor de schade van een ander verzekerd, maar ook uw eigen schade.

Vergoeding

Wanneer u ervoor kiest om een Canta aan te schaffen, is het mogelijk om een vergoeding te krijgen vanuit de Persoonsgebonden budget wet langdurige zorg (Wlz-pgb). Dit verschilt per gemeente. Dit kunt u controleren op de website van uw gemeente.