Canta zonder rijbewijs

Op weg met de Canta: rijbewijs niet nodig

Met een Canta kun je ook zonder rijbewijs mobiel en droog blijven.

 • Lease voor een vast bedrag per maand vanaf €409,-
 • Inclusief verzekering, onderhoud en pechhulp
 • Aanpassingen mogelijk, zoals handgas en bedrijfsrem

Canta rijden zonder rijbewijs

Een Canta is een klein overdekt voertuig en wordt vaak een 45 km auto genoemd. Wanneer je bijvoorbeeld slecht ter been bent of een hulpmiddel gebruikt en toch mobiel wilt blijven, is een gehandicaptenvoertuig een goede oplossing. Met een Canta mag je op veel plekken rijden. Zoals op fietspaden, trottoirs, winkelcentra maar ook sommige wegen. Dit allemaal zonder een rijbewijs! De Canta is bij Welzorg te leasen vanaf €409,- per maand.

Waar mag je rijden met een canta?

Is de Canta voor mij geschikt?

Canta rijbewijsvrij voertuig

Ik gebruik een hulpmiddel of heb een (medische) verwijzing

Dan is het mogelijk een gehandicaptenvoertuig zoals de Canta te leasen. Natuurlijk mag je ook voor een (aangepaste) brommobiel kiezen.

Brommobiel leasen Opel Rocks-e

Ik wil blijven rijden, maar heb of wil geen auto rijbewijs

Wil je het comfort van autorijden, maar heb je geen auto (B) rijbewijs en ook geen doorverwijzing of hulpmiddel? Dan is de brommobiel geschikt.

brommobiel voorbeeld

Verschil tussen een Canta en brommobiel

In tegenstelling tot de Canta heb je voor een brommobiel wel een rijbewijs nodig, namelijk het AM-rijbewijs. Dit is een bromfietsrijbewijs. Heb je een B-rijbewijs, dan mag je ook met een brommobiel rijden. Voor een brommobiel heb je bovendien een kenteken nodig, maar dit is niet het geval bij de Canta. Daarnaast zijn er een aantal verschillen in verkeersregels voor de brommobiel en de Canta. Zo betaal je voor een Canta geen wegenbelasting en mag je op de stoep parkeren indien dit de doorgang niet belemmerd. Bij een brommobiel gelden deze regels niet.

Heb je bij een Canta een rijbewijs nodig?

Een Canta is een gehandicaptenvoertuig en daarom is een rijbewijs niet verplicht. Bijkomend voordeel is dat er ook geen kenteken nodig is. In plaats van een kenteken, zorg je voor een verzekeringsplaatje/-sticker achterop.

Een Canta dient dus wel verzekerd te worden. Je bent verplicht om het voertuig minimaal met een WA-dekking te verzekeren. Dit is de basis dekking en zorgt voor vergoeding wanneer je onverhoopt schade aan anderen toebrengt. De verzekering kun je ook uitbreiden naar een All-risk verzekering waarbij ook je eigen schade wordt gedekt. Hiermee ben je bij eventuele aanrijdingen niet alleen voor de schade van een ander verzekerd, maar ook je eigen schade.

Canta rijbewijsvrij

Zo werkt het leasen van een rijbewijsvrije Canta

45 km voertuig kiezen

Samenstellen

Kies de gewenste uitvoering en bereken het tarief via onze calculator. Vraag een offerte aan of neem contact op.

Wil je leasen via de Wmo, neem dan eerst contact op met de gemeente. Er volgt een gesprek met een Wmo-consulent om te bepalen of je een vergoeding kunt krijgen. Daarna kun je bij ons een Canta aanvragen.

Advies en offerte auto op maat

Advies & kredietcheck

We nemen je vragen, wensen en/of offerte door en plannen een gratis adviesgesprek. Dit gesprek kan telefonisch of in de showroom plaatsvinden.

Na het adviesgesprek volgt een kredietcheck. Hiermee toetsen we of je inkomen en de lasten voldoen aan de landelijk gestelde eisen (draagkrachtnorm) om te mogen leasen.

Afleveren aangepaste auto

Contract en aflevering

Alles rond en goedgekeurd? Dan stellen wij het definitieve leasecontract op. Wij leveren de Canta zo spoedig mogelijk bij je af. Dit is echter ook afhankelijk van de levertijd vanuit de dealer.

Daarna geniet je van volledige vrijheid tegen een vast bedrag per maand, inclusief verzekering, belasting, onderhoud en pechhulp.

Tarieven 45km auto lease

Kan ik een Canta leasen en een vergoeding krijgen?

Wanneer je een Canta wilt leasen, is het mogelijk om een vergoeding te krijgen vanuit de Persoonsgebonden budget wet langdurige zorg (Wlz-pgb). Dit verschilt per gemeente. Dit kun je controleren op de website van jouw gemeente. of indien je de Canta nodig acht voor werk of opleiding, raadpleeg je het UWV.

Een Canta leasen kan bij Welzorg Auto op Maat al vanaf €409,- per maand. Om te controleren of je aan de landelijke draagkrachtnorm voldoet, voeren wij een kredietcheck uit. Met andere woorden: er dient een goede balans te zijn tussen je inkomsten en uitgaven.

Waar mag de Canta rijden en hoe snel?

De maximale snelheid van een Canta is 45 km per uur. De toegestane snelheid hangt af van de plek waar je rijdt. Op het trottoir mag je zes kilometer per uur rijden en gelden dezelfde regels als voor voetgangers. Op een fietspad gelden dezelfde regels als voor fietsers en op een bromfietspad als voor bromfietsen. Je mag op wegen rijden tot maximaal 80 kilometer per uur, ondanks de maximale snelheid van 45 km per uur. Met de Canta mag je ook in winkelcentra en in wandelgebieden rijden, maar hier moet je rekening houden met de regels die gelden voor voetgangers. Je mag parkeren op plaatsen waar fietsen en auto’s mogen staan. Dus ook op het trottoir.

Rijbewijsvrije Canta en brommobielen

Daarom de rijbewijsvrije Canta

Rijbewijsvrij voertuig Max Mobiel

Geen rijbewijs vereist

De Canta is te besturen zonder rijbewijs. Dit zorgt voor meer mobiliteit en vrijheid.

Geen wegenbelasting

Bij de Canta is ook geen kenteken nodig, waardoor je ook geen wegenbelasting betaalt.

canta rijbewijs

Overal rijden

De Canta is toegestaan in zowel winkelcentra, fietspaden als op de stoep.

Maximaal 45 km per uur

Met de Canta mag je maximaal 45 kilometer per uur rijden.

Veelgestelde vragen

 • Een Canta en brommobiel zijn vergelijkbare voertuigen als alternatief voor een standaard personenauto. Beide hebben een maximale snelheid van 45 km per uur. Onderstaand bespreken we de verschillen.

  Brommobiel

  • Geen hulpmiddel of verwijzing vereist
  • Minimaal AM-rijbewijs (brommobiel) vereist
  • Ruimer dan de Canta en meer bagage voor een rollator of inklapbare rolstoel
  • Toegestaan op sommige 80 km/u wegen
  • Dezelfde parkeerregels als een standaard personenauto

  Canta / MAX Mobiel

  • Hulpmiddel of verwijzing vereist
  • Geen rijbewijs vereist
  • Iets minder ruim dan een brommobiel, maar voldoende voor een extra passagier
  • Toegestaan op fietspaden, trottoirs en winkelcentra
  • Mag ook op de stoep parkeren, indien dit de doorgang niet belemmert
 • Er zijn verschillende 45 km auto’s waar je mogelijk voor in aanmerking komt:

  • De Canta of MAX Mobiel: indien je een medische reden of aandoening hebt of door ouderdom slecht er been bent, kom je in aanmerking voor de Canta of MAX mobiel. De reden hiervoor is dat deze twee modellen gezien worden als ‘gehandicaptenvoertuigen’. Wanneer je deze voertuig via de Wmo wilt verkrijgen, dan beslist de gemeente of je daarvoor in aanmerking komt.
  • De brommobiel: voor deze variant kom je in aanmerking wanneer je geen rijbewijs hebt (B), maar wel graag comfortabel wilt rijden. De voorwaarde is dat je wel over het AM-rijbewijs beschikt. Wanneer je een brommobiel via de Wmo wilt verkrijgen, dan beslist de gemeente of je daarvoor in aanmerking komt.
 • Leasen betekent dat je een 45 km auto rijdt voor een vast maandelijks tarief, inclusief onderhoud, reparatie, verzekering en bandenservice. De exacte maandelijkse kosten zijn afhankelijk van jouw persoonlijke wensen, duur van het leasecontract, aantal kilometers en eventuele aanpassingen. De leasetarieven starten vanaf:

  • Canta: €409,- per maand
  • MAX Mobiel: €409,- per maand
  • Opel Rocks-e brommobiel: €209,- per maand

  Neem voor een vrijblijvende prijsopgave contact op met onze adviseurs of door te bellen naar 073 – 750 5749.

 • Ja, een pgb wordt als inkomsten gezien. Dit kun je dus gebruiken om de lease lasten te verlagen. Bijvoorbeeld door het pgb als aanbetaling te gebruiken of om de maandelijkse tarieven mee te betalen.

 • Dit verschilt per type 45 km auto. Een Canta of MAX mobiel kun je zonder rijbewijs besturen. Indien je een medische reden hebt of door ouderdom slecht ter been bent, mag je deze mogelijk gebruiken. Voor een brommobiel is het AM-rijbewijs (brommer rijbewijs) vereist.

 • Een kredietcheck, ook wel BKR-check, is een toetsing van de inkomsten en de uitgaven. Bij de kredietcheck wordt er een draagkrachtnorm gehanteerd. Dit betekent dat je inkomen en uitgaven in balans moeten zijn en dat je voldoende geld overhoudt voor levensonderhoud wanneer je alle vasten lasten hebt betaald. Er is dus geen vast minimaal inkomen vereist, omdat ook de lasten worden meegerekend. De kredietcheck vindt plaats conform de private lease kredietcheck procedure.

 • Jazeker, echter dient dit wel in verhouding te zijn met de waarde van het voertuig. Deze mag niet meer zijn dan ongeveer ¼ van de waarde.

 • Nee, het voertuig blijft eigendom van Welzorg Auto op Maat. Aan het einde van het private lease contract wordt echter wel een verlenging voorgesteld. Of, indien mogelijk, een aanbod gedaan voor overname, waardoor het voertuig wel jouw eigendom kan worden.

 • De hoogte van het maandbedrag hangt af van het aantal kilometers dat je per maand rijdt én de duur van de leaseovereenkomst. Hoe langer de contractduur, hoe lager de maandelijkse kosten. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om extra aanpassingen te laten doorvoeren. De kosten hiervan worden in het maandbedrag verrekend.

Gratis rolstoel autosticker

Gratis rolstoel-autosticker

Je kunt nu geheel gratis officiële Welzorg rolstoel-autostickers aanvragen.

Auto op maat brochure

Gratis brochure

Vraag de brochure aan voor meer informatie over onze auto’s en aanpassingen.