Handbediening voor aangepaste auto’s

Heeft u een lichamelijke beperking waardoor het niet mogelijk is om het gas- en rempedaal van uw auto te bedienen? Dan is een auto met handbediening de ideale oplossing. Hierbij wordt een handgassysteem en/of handbedrijfsrem in uw auto gemonteerd en kunt u met uw handen gasgeven en remmen. Welzorg Auto op Maat is gespecialiseerd in het installeren van handbedieningen, zodat u weer zelfstandig kunt autorijden. Naast handbedieningen zijn er bij ons ook vele andere autoaanpassingen mogelijk. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of maak een afspraak voor een adviesgesprek op maat.

Praktische info

Handbediening is alleen geschikt voor auto’s met een automatische transmissie. Handmatig schakelen is daarbij dus niet van toepassing. Bij handbediening worden de originele gas- en rempedalen opklapbaar gemaakt, zodat deze niet in de weg komen te zitten tijdens het autorijden. Bovendien blijven de pedalen bruikbaar waardoor ook mensen zonder lichamelijke beperking gebruik kunnen maken van de auto.

Ontdek de mogelijkheden

Iedere beperking vraagt om een andere aanpak. Daarom biedt Welzorg Auto op Maat verschillende mogelijkheden om uw auto met de hand te kunnen bedienen. Wij gaan graag met u in gesprek om samen met u de beste aanpassingen te bepalen. Hieronder vindt u enkele mogelijkheden.

Handgas en -bedrijfsrem

Het handgas bestaat uit een ringsegment dat achter het stuur gemonteerd wordt. Door deze naar u toe te trekken kunt u gasgeven. De handbedrijfsrem is een hendel die naast het stuur geplaatst wordt. Deze wordt bevestigd aan het rem(pedaal)mechanisme. Door de handbedrijfsrem van u af te duwen, remt de auto af.

Het handgas en de handbedrijfsrem worden onafhankelijk van elkaar ingebouwd. Het kan namelijk voorkomen dat u voldoende kracht in uw benen heeft om wel gas te geven, maar niet om stevig te kunnen remmen. In dat geval volstaat enkel de installatie van een handbedrijfsrem. Gasgeven gebeurt dan met het originele gaspedaal.

Joystickbesturing

Wanneer u een zware lichamelijke beperking heeft, kan joystickbesturing de ideale oplossing zijn. De joystick kan met minimale inspanning gebruikt worden. Deze kan op iedere gewenste positie gemonteerd worden, zodat deze voor iedereen comfortabel te gebruiken is. De joystick kan uitgevoerd worden in het 2-weg- of 4-wegssysteem. Het 2-wegssysteem wordt gebruikt om stuurbewegingen te maken óf om gas te geven en te remmen. Met het 4-wegssysteem kunt u met de joystick sturen, gasgeven en remmen.

Gas-/rem schuif

Met een gas-/rem schuif kunt u gasgeven en remmen met een elektronische schuifregelaar. Door de schuif naar voren en achter te bewegen, reguleert u de snelheid van uw auto. De gas/rem schuif kan zowel aan de linker- als rechterzijde van uw stoel gemonteerd worden.

Rijlessen in een aangepaste auto

Het rijden in een auto met handbediening vergt nieuwe vaardigheden. U kunt daarom bij Welzorg Auto op Maat aangepaste rijlessen volgen. Wanneer u al in het bezit bent van een rijbewijs kunt u gewenningslessen nemen om gewend te raken aan het rijden in een aangepaste auto. En heeft u nog geen rijbewijs dan kunt u ook een volledige opleiding bij ons volgen. Onze instructeurs staan graag voor u klaar en begeleiden u door het hele traject.