Rolstoelvastzetsystemen

Met de rolstoel eropuit gaan is een manier van vrijheid die wij bij Welzorg Auto op Maat voor iedereen toegankelijk willen maken én houden. Een dagje weg met de rolstoel begint dan ook bij veilig en kwalitatief vervoer. Om een rolstoel met inzittende in een rolstoelbus te kunnen plaatsen, dient er beschikking te zijn over mogelijkheden om de rolstoel vast te zetten.

Er zijn verschillende vastzetsystemen voor rolstoelen beschikbaar. Deze systemen variëren van gordelfixatie, waarbij gebruik wordt gemaakt van veiligheidsgordels en -riemen, tot elektrische én zelfs volautomatische systemen.  

Elektrische rolstoelvergrendeling – Dahl dockingstation

Het vastzetten van de rolstoel is erg belangrijk. Het Dahl docking station is een elektrische rolstoelvergrendeling. Met dit instrument is je rolstoel stevig bevestigd binnenin het vervoersmiddel. Dit elektrische vastzetsysteem voor de rolstoel biedt de rolstoelgebruiker flexibiliteit en veiligheid. Ondanks het compacte formaat van het Dahl docking systeem kan deze, wanneer in de vloer van het voertuig bevestigd, een gewicht van meer dan 200 kilo op zijn plaats houden. De rolstoel en inzittenden kunnen dus zonder andere hulpmiddelen veilig worden vervoerd.

Werking Dahl docking systeem

Je rijdt eenvoudig de rolstoel plus inzittenden het voertuig in. De sluitingsplaat van het Dahl docking systeem is laag bij de bodem van het voertuig, dus de rolstoel gaat daar moeiteloos overheen. Wanneer je de rolstoel in het station manoeuvreert, wordt deze automatisch vergrendeld en zit de rolstoel vast. Met een klik op het bijbehorende controle panel kun je de rolstoel bij aankomst eenvoudig loskoppelen.

Voordelen Dahl docking station:

  • Verstelbaar in hoogte – Voor diverse rolstoelmodellen bruikbaar
  • Geen extra gordels nodig in het voertuig
  • Verbeterd werkomgeving van de bestuurder en andere inzittenden
  • Aanzienlijk minder tijd nodig om de rolstoel te vergrendelen

Doordat deze elektrische rolstoelvergrendeling compact is, wordt het gebruik van gordels op de vloer overbodig. Dit zorgt voor meer vloerruimte om te kunnen manoeuvreren met de rolstoel. Daarnaast hebben zowel de bestuurder als andere inzittenden meer overzicht en bewegingsruimte.

Het Dahl docking systeem is voor de veiligheid nog uitgerust met een instelbaar tijdslot. Zo kun je een tijdslot activeren van 5- of 8 seconden.

Rolstoel vastzetten met veiligheidsgordels

Een ander systeem voor gordelfixatie is de rolstoel met inzittende manueel fixeren met veiligheidsgordels. Hier zijn diverse varianten mogelijk om de rolstoel in de auto vast te zetten. Er kan eenvoudig een 2- of 3-puntsveiligheidsgordel worden gemonteerd voor de rolstoelpassagier in het voertuig. Daarnaast zijn er nog 4-punts-, 5-punts- en 6-puntsgordels beschikbaar. Welke veiligheidsgordels voor u geschikt zijn? Neem daarvoor contact op met Welzorg Auto op Maat en je wordt voorzien van passend advies. 

Voordelen veiligheidsgordels:

  • Past in alle rolstoel modellen met een vaste rugleuning en een opening tussen de zitting en de rugleuning
  • Kan zowel op de voorste- als achterste zitrij worden bevestigd
  • Kan in combinatie met een verhoging gebruikt worden

Rolstoel vastzetten met stabilisatiegordels

Stabilisatiegordels zijn ontworpen als een aanvulling op veiligheidsgordels en bieden comfort en veiligheid voor personen in een rolstoel tijdens het meerijden in een voertuig. Stabiliteitsgordels bieden extra ondersteuning of een extra fixatie voor een goede zithouding in een rolstoel.

Stabiliteitsgordels vormen een aanvulling op de basisstructuur van het gordelsysteem. Vraag naar de mogelijkheden om te kijken of dit ook geschikt is voor uw voertuig.