Rijschool voor mensen met een lichamelijke beperking

Geniet van jouw vrijheid door zelfstandig te rijden. Behaal een aangepast rijbewijs met de persoonlijke begeleiding van Welzorg. Neem contact op voor de mogelijkheden of een proefles!

Aangepaste rijlessen en gewenningslessen

Rijschoolleerling met rijbewijs in auto

Ik heb al een rijbewijs

Heb je al een rijbewijs en ga je in een aangepaste auto rijden? Dan hoef je geen rijopleiding te volgen. Met een aantal lessen en een rijtest van het CBR, kun jij de weg op.

Rijschoolleerling zonder rijbewijs bij lesauto

Ik heb nog geen rijbewijs

Er zijn veel opties om auto te rijden met een lichamelijke beperking. Tijdens de rijopleiding wordt de auto op jou afgesteld en begeleiden we je van A tot Z.

Dit kun je verwachten van de rijopleiding

Introductiegesprek rijles Welzorg Auto op Maat

Introductie en gezondheidsverklaring

We maken graag kennis met je en bekijken samen de mogelijkheden, eventueel plannen we een proefles in. Ben je enthousiast? Dan vraag je een gezondheidsverklaring aan bij het CBR . Na voorlopig medisch akkoord van het CBR, kunnen we de eerste rijlessen gaan inplannen.

Rijles met rijinstructeur Welzorg Auto op Maat

Eerste rijlessen en rijtest

Je volgt een aantal rijlessen, waarin we je voorbereiden op de rijtest van het CBR. Als je deze test behaalt, ontvang je een verklaring van rijgeschiktheid van het CBR. Hiermee kun je de rijopleiding vervolgen. Had je al een rijbewijs? Dan kun je met deze verklaring je nieuwe rijbewijs aanvragen.

Uitleg tijdens rijles Welzorg Auto op Maat

Rijlessen, theorie- en praktijkexamen

We maken de rijopleiding speciaal voor jou op maat. Zo kunnen we je op een ontspannen manier voorbereiden op je rijexamen. Je volgt de rijlessen bij Welzorg Auto op Maat en de theorie ergens naar keuze. Wanneer je het rijden helemaal onder de knie hebt, plannen we een rijexamen voor je in.

Proefles aanvragen?

Ben je benieuwd of rijden in een aangepaste auto iets voor jou is? Via de rijschool is het mogelijk om een losse proefles aan te vragen. Zo kun je alvast proeven aan de vrijheid die je kunt hebben met een eigen auto. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de aanpassingen die nodig zijn voor deze les.

Start je na een proefles aan een rijopleiding? Dan krijg je het bedrag van deze les volledig terug. Zo start je met een mooie korting aan de rijopleiding.

Private lease aangepaste auto
welzorg-occasion-team

Tarieven en vergoedingen

Wat kost het om een aangepast rijbewijs te behalen? Hoeveel kost een losse rij- of gewenningsles? Helaas kunnen we daar geen vast antwoord op geven. Onze lessen zijn volledig maatwerk, afgestemd op jouw situatie. Na een intake, wanneer we een goed beeld van de benodigde aanpassingen hebben, kunnen we hier duidelijkheid over geven.

Wist je dat er vanuit de Wmo (je gemeente), het UWV (voor werk of opleiding) en de letselschade verzekering voorzieningen en vergoedingen beschikbaar zijn? Wanneer een aangepast rijbewijs essentieel voor je is, kan het zijn dat je financieel ondersteund wordt. We helpen je graag bij het aanvragen van een vergoeding!

Lekker de zomer vieren in alle vrijheid

Fleur – ze heeft inmiddels haar rijbewijs behaald – heeft de rijopleiding bij Welzorg gevolgd nadat zij werd getroffen door een hersenbloeding.

“Rijden in een auto geeft een gevoel van vrijheid. Ik rij in een automaat waarin gas en rem zijn omgedraaid, want aan de rechterkant ben ik min of meer verlamd. Aan het stuur zit een smart steer: een handbediening met richtingaanwijzer en een toeter. Die is makkelijk te besturen met één hand.”

Rijinstructeur Gordon

Ik vind het enorm dapper dat leerlingen de stap durven te zetten. Het geeft ze zoveel extra’s en dat zie je aan ze.

Gordon Kocken

Rij-instructeur

Veelgestelde vragen

 • Hier kunnen we helaas geen vast tarief voor opgeven. De prijs van de rij- en gewenningslessen is afhankelijk van de van de aanpassingen waarmee gereden gaat worden. Na een intake kunnen we hier meer duidelijkheid over geven.

   

  Daarnaast is het vaak mogelijk om een vervoersvoorziening / vergoeding bij het UWV (voor werk en educatie doeleinden) of de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning via de gemeente) aan te vragen. We kunnen je hier uiteraard bij helpen.

 • Het is mogelijk dat je recht hebt op een vergoeding. Bijvoorbeeld vanuit het UWV, de Wmo (Wet maatschappelijke voorziening vanuit de gemeente) of de letselschade verzekering. Wij kunnen dit echter niet bepalen. Onze tip: klop altijd bij het UWV of de gemeente aan. Licht daar jouw situatie toe en waarom jij vindt dat je recht hebt op een vergoeding. Welk verschil maakt het voor jou om te kunnen rijden in een auto?

   

  Kom je er niet helemaal uit of heb je nog vragen? Wij helpen je hier graag bij.

 • 1. Kennismaking en introductie
  We maken vrijblijvend kennis met elkaar en bekijken samen de mogelijkheden. Je zit nergens aan vast. Ben je nog steeds enthousiast? Dan gaan we door naar stap 2.

   

  2. Gezondheidsverklaring CBR
  Je wilt gaan starten! Hiervoor moet je een gezondheidsverklaring aanvragen. Dit kun je doen via MijnCBR.nl, je gemeente of via het theorie-examencentrum van het CBR. Hier zitten kosten aan verbonden. Vul de gezondheidsverklaring in en laat deze ondertekenen door een arts. De verklaring kun je doorsturen naar het CBR of via ons laten versturen. Na goedkeuring ontvang je van het CBR een oproep voor een testrit. Neem op dat moment contact op met Welzorg Auto op Maat. Dan plannen we een les (of meerdere) in om je hier ontspannen op voor te bereiden.

   

  3. Les(sen)
  In onze aangepaste lesauto volg je één of meerdere lessen. Je rijdt alvast in een auto met de voor jou nodige aanpassingen. Zo kun je de mogelijkheden ervaren én bereid je jezelf op comfortabele wijze voor op de testrit van het CBR.

   

  4. Testrit
  Na een (aantal) les(sen) volgt de testrit. Deze voer je samen met een Deskundige Praktische Rijgeschiktheid (DPR) van het CBR uit. Wij verzorgen de aanvraag, zodat je hier zelf geen omkijken naar hebt. Tijdens de testrit bekijkt het CBR hoe je met de aanpassingen in de auto omgaat. Ben je geslaagd voor de rit? Dan ontvang je een verklaring van geschiktheid. Hierin staat met welke aanpassingen je gaat rijden. Je bent klaar om te starten met de rijopleiding!

   

  5. Rijlessen en examens
  Na het behalen van de rijtest, ga je samen met de rijinstructeur van Welzorg Auto op Maat aan de slag met de zogenoemde ‘complexe vaardigheden’. Wanneer je voldoende rijlessen hebt gehad en het gevoel te pakken hebt, vragen we samen het praktijkexamen aan. De theorie kun je ergens volgens naar keuze. Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Dan ontvang je van het CBR een verklaring van rijvaardigheid en kun je jouw rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

   

  6. Een eigen aangepaste auto?
  Sta je te trappelen om in alle vrijheid lekker veel kilometers te maken? Bij Welzorg vindt je ruim 2.000 auto’s. Die al aangepast zijn of volledig op maat te maken zijn. Onze rijinstructeurs en adviseurs helpen je graag in het vinden van de juiste auto.

   

 • We nodigen je graag vrijblijvend uit voor een kennismaking en introductiegesprek. Dan bekijken we de mogelijkheden en hoe we jou het best kunnen helpen. Rijlessen volgen is vaker mogelijk dan je zou denken. Een aantal voorbeelden: rijden met MS, achondroplasie, een dwarslaesie, gedeeltelijke verlamming, gezichtsveldeffecten of congenitale aandoeningen. Het is allemaal mogelijk.

 • Je krijgt geen ander rijbewijs. Wel komt er een vermelding van codes op het rijbewijs welke verwijzen naar de aanpassingen in jouw auto. Het CBR traject, inclusief rijlessen en praktijk examen kunnen we voor je verzorgen.

Gratis rolstoel autosticker

Gratis rolstoel-autosticker

Je kunt nu geheel gratis officiële Welzorg rolstoel-autostickers aanvragen.

Auto op maat brochure

Gratis brochure

Vraag de brochure aan voor meer informatie over onze auto’s en aanpassingen.