Welzorg Auto op Maat: dé rijschool voor mensen met een lichamelijke beperking

Zelfstandig kunnen autorijden is voor veel mensen een belangrijke vorm van vrijheid. Maar wat als deze vrijheid u ontnomen wordt door een lichamelijke beperking en/of ziekte? U mag met een mobiliteitsbeperking namelijk niet zomaar achter het stuur plaatsnemen. Daarvoor zult u een aangepast rijbewijs moeten halen. Bij Welzorg Auto op Maat vindt u ervaren rijinstructeurs die u stap voor stap begeleiden bij het behalen van een aangepast rijbewijs. Bent u al in het bezit bent van een rijbewijs, of heeft u de wens een volledige opleiding te volgen, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Samen met u werken we toe naar een passende oplossing om u deze belangrijke vorm van vrijheid (terug) te kunnen geven.

Het aangepaste rijbewijs

Wanneer u een mobiliteitsbeperking heeft zullen er diverse aanpassingen aan uw auto verricht moeten worden. Een standaard rijbewijs voldoet dan niet aan de eisen om in een aangepaste auto te mogen rijden. U zult daarvoor een verklaring van rijgeschiktheid moeten behalen bij het CBR. Hiermee kunt u een aangepast rijbewijs aanvragen bij uw gemeente, zodat u bevoegd bent om een aangepaste auto te besturen.

Wat kan Welzorg voor u betekenen?

Welzorg Auto op Maat is dé rijschool voor mensen met een lichamelijke beperking. Wij hebben ervaren rijsinstructeurs die u door uw traject begeleiden. Bent u al in het bezit van een rijbewijs, maar bent u door een ziekte of ongeval (lichamelijk) beperkt geraakt? U kunt bij ons gewenningslessen volgen om aan deze te kunnen wennen. Hierna dient u een testrit af te leggen bij het CBR, u hoeft dus geen examen te doen. Na goed gevolg kunt u het aangepaste rijbewijs bij de Gemeente aanvragen. Indien u nog geen rijbewijs heeft, kunt u ook bij ons terecht om een rijopleiding te volgen. Zo helpen wij u graag om (weer) veilig en verantwoord deel te kunnen nemen aan het verkeer.

Aangepaste rijlessen

Autorijden met een lichamelijke beperking vereist veel autoaanpassingen. Iedere beperking vraagt om een andere aanpak. In onze lesauto’s zijn daarom diverse aanpassingen te realiseren. Denk daarbij aan aangepaste gas- en/of rempedalen, rem- en gasbediening aan het stuur, aanpasbare rem en stuurbekrachtiging. Voorafgaand aan de aangepaste rijlessen inventariseren wij samen met u welke aanpassingen u nodig heeft.

Waarom Welzorg Auto op Maat?

Wij staan voor een persoonlijke aanpak en nemen uitgebreid de tijd voor u bij het behalen van uw aangepaste rijbewijs. Onze ervaren rijinstructeurs zullen u tijdens het gehele traject begeleiden zodat u goed voorbereid op uw testrit en eventueel uw praktijkexamen kunt afleggen. Daarnaast zal onze instructeur u adviseren over de meest geschikte autoaanpassingen op maat. Nadat u uw aangepast rijbewijs heeft gehaald, kunt u ook bij ons terecht voor de aanschaf van een aangepaste auto. Daarnaast bieden wij private lease aan.

Wij voeren onze werkzaamheden uit in samenwerking met begeleidende contacten vanuit het CBR en RDW.

Hoe ziet het traject eruit?

Onze rijopleiding voor mensen met een lichamelijke beperking bestaat uit twee verschillende trajecten. Indien u al in het bezit bent van een rijbewijs, kunt u gewenningslessen volgen om een verklaring van rijgeschiktheid te behalen. Met deze verklaring kunt u een aangepast rijbewijs aanvragen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een complete opleiding te volgen wanneer u nog geen rijbewijs heeft. Hieronder wordt per optie kort uitgelegd hoe het traject eruit ziet. 

Ik ben al in al in het bezit van een rijbewijs

Allereerst kunt u een afspraak maken voor een vrijblijvend introductiegesprek met een van onze rijinstructeurs van Welzorg Auto op Maat. Vervolgens vraagt u een Gezondheidsverklaring aan via www.mijncbr.nl, bij uw gemeentehuis. U laat de verklaring toelichten door een arts en stuurt deze op naar het CBR. Na een medisch akkoord ontvangt u een oproep voor een testrit bij het CBR. U kunt daarvoor een aantal gewenningslessen volgen bij onze rijschool voor mensen met een lichamelijke beperking. Zo kunt u wennen aan de autoaanpassingen en wordt u voorbereid op de testrit.

Hierna volgt u een aantal gewenningslessen, met aansluitend een testrit met een Deskundig Praktische Rijgeschiktheid (DPR) van het CBR. Deze testrit vragen wij voor u aan. Wanneer u voor de testrit slaagt krijgt u een Verklaring van rijgeschiktheid waarmee u bij uw gemeentehuis een aangepast rijbewijs kunt aanvragen. Hierna kan de auto worden aangepast. Lees hier welke stappen u moet ondernemen of neem direct contact op.

Ik heb nog geen rijbewijs

U volgt eveneens bovenstaande stappen, om een medisch akkoord te krijgen. Hierna volgt u een aantal rijlessen, met aansluitend een testrit met een Deskundige Praktische Rijgeschiktheid van het CBR (DPR). Deze testrit vragen wij voor u aan. Wanneer u geslaagd bent voor de testrit kan de verdere opleiding voor het behalen van het rijbewijs verder gaan. Na een aantal rijlessen kan het praktijkexamen worden aangevraagd. Als u geslaagd bent voor het praktijkexamen, kunt u bij uw Gemeente het rijbewijs aanvragen. Hierna kan de auto worden aangepast. Lees hier welke stappen u moet ondernemen of neem direct contact op.

Voor meer informatie over de trajecten klikt u op één van de onderstaande buttons: