Plafondlift

Het verzorgen en verplegen van mensen zorgt voor een zware belasting van het lichaam. In de zorg is tillen dan ook één van de zwaarste belastingen. Om rugklachten te verminderen is het belangrijk om een te zware belasting bij het tillen zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kunt u doen door gebruik te maken van handige transferhulpmiddelen van Welzorg Woning op Maat. Met een plafondlift kunt u bijvoorbeeld begeleid worden opgetild door uw familie of verzorger.

Wat is een plafondlift?

Een plafondlift is een til hulpmiddel dat aan één of meerdere rails hangt. Via de rails kan de lift aan het plafond worden voortbewogen en kunnen er eenvoudig tilhandelingen worden uitgevoerd. Doordat het railsysteem van een plafondlift uit meerdere componenten bestaat kan het flexibel worden ingepast in zowel nieuwe als bestaande situaties. Welzorg Woning op Maat plaatst plafondliften voornamelijk in slaap- en badkamers. In deze ruimtes worden vaak vele tilhandelingen uitgevoerd en is de ruimte vaak beperkt. Daarom bieden plafondliften vaak een ideale uitkomst.

Wat te doen bij deuropeningen?

Met een lift aan het plafond is het ook mogelijk om van kamer naar kamer verplaatst te worden. Soms zal dit beteken dat de deuropening verhoogd moet worden. De rails loopt dan gewoon door, waardoor de gebruiker snel en eenvoudig kan worden verplaatst. Is het verhogen van een deuropening geen optie? Dan kan er ook worden gekozen voor een plafondlift die onder het kozijn kan worden over gepakt. Tot slot bieden we bij Welzorg Woning op Maat ook diverse lift systemen voor aan het plafond wanneer u een schuifdeur heeft.

Voordelen plafondlift

Het gebruik van een plafondlift geven tal van voordelen. Met een plafondlift houdt u bijvoorbeeld uw vloeroppervlak vrij en kunt u snel en nauwkeurig tillen en verplaatsen. Een van de fijnste voordelen voor een gebruiker is dat het tillen via een lift aan het plafond als minder bedreigend wordt gezien. Er komt geen groot apparaat op u af. Verder kan u als gebruiker in een aantal gevallen ook zelfstandig tilhandelingen uitvoeren. Maar dit kan alleen als uw plafondlift elektrisch aangedreven wordt. Andere voordelen van een plafondlift zijn:

  • Een plafondlift is gemakkelijk door slechts één persoon te bedienen. De fysieke belasting voor de zorgverlener is aanzienlijk minder ten opzichte van een mobiele tillift.
  • Bij het aanleggen van een draagband of het verzorgen van de gebruiker staat er bij een plafondlift niets in de weg. Hierdoor kan de verzorger gemakkelijker de gebruiker helpen. De verzorger blijft fysiek nabij en houdt menselijk contact met de gebruiker van de tillift.
  • Naast til- en transferhandelingen is een plafondlift ook in te zetten om de gebruiker opzij te leggen of om wonden te verzorgen. De lift wordt dan ingezet als tweede hand.