Rijschool voor aangepast rijbewijs

Een aangepast rijbewijs behalen wanneer je geen rijbewijs hebt

Wanneer je een (tijdelijke) fysieke beperking hebt en nog niet over een regulier rijbewijs beschikt, kun je bij Welzorg Auto op Maat het aangepaste rijbewijs behalen.

Het aangepaste rijbewijs behalen in 5 stappen

Kennismaking met Welzorg en gezondheidsverklaring

We maken graag kennis met je en bekijken direct de mogelijkheden.

Proefles aangepast rijbewijs

Ervaar de mogelijkheden tijdens een proefles met aanpassingen op maat.

Rijlessen aangepast rijbewijs en testrit CBR

Je volgt een aantal rijlessen en je bereidt je voor op een testrit van het CBR.

Vaardigheden ontwikkelen rijden met beperking

Hierna ontwikkelen we je vaardigheden voor complexe handelingen.

Aangepast rijbewijs behaald

De rijopleiding wordt afgerond met het rijexamen.

Kennismaking en gezondheid voor rijbewijs

1. Leuk je te ontmoeten

Je hebt nog geen rijervaring, maar je wilt wel graag je rijbewijs halen. Daar helpen we je graag bij. We starten met een kennismaking!

In een vrijblijvend gesprek bespreekt één van onze rijinstructeurs graag de mogelijkheden met je. Bovendien krijg je uitleg over hoe de rijopleiding eruit ziet en wat je van ons mag verwachten.

Ben je nog steeds enthousiast? Dan vraag je bij het CBR een gezondheidsverklaring aan. Dat kan via MijnCBR.nl, jouw gemeente of het theorie-examencentrum van het CBR. Na voorlopig akkoord van het CBR, kunnen we de eerste rijlessen gaan inplannen.

2. Een proefles om de mogelijkheden te ervaren

Wil je uitproberen of rijden voor jou mogelijk is? Dan starten we met een proefles. Je ervaart dan hoe het is om auto te rijden en komt erachter hoe autoaanpassingen werken.

Heb je bijvoorbeeld aan je rechterzijde minder kracht? Dan kunnen we het gaspedaal naar links verplaatsen en extra stuur- en rembekrachtiging inbouwen. Of ben je wat kleiner dan gemiddeld? Dan kunnen we de pedalen verhogen. Er zijn talloze mogelijkheden, waardoor bijna iedereen kan autorijden.

Proefles aangepast rijbewijs
Auto rijlessen met fysieke beperking

3. Lessen en een CBR-testrit

Je gaat rijlessen volgen bij de rijschool van Welzorg Auto op Maat. Je start met een aantal rijlessen om de basisvaardigheden voor het besturen van een auto te ontwikkelen. Hoeveel lessen hiervoor nodig zijn, is afhankelijk van je vaardigheden en progressie. We hanteren daarom geen standaard lespakketten.

Wanneer je de basisvaardigheden onder de knie hebt, vragen we een CBR-testrit aan. Deze testrit is met een Deskundige Praktische Rijgeschiktheid (DPR) van het CBR. Zij willen zien hoe je met de autoaanpassingen omgaat. Als je deze test haalt, ontvang je een verklaring van rijgeschiktheid. Deze verklaring is nodig om de rijopleiding te vervolgen.

Na de CBR-testrit maak je ook kennis met een van onze adviseurs, zodat we samen een persoonlijk mobiliteitsplan kunnen opstellen. Hierin komen onder andere je mobiliteitsbehoefte, de voertuigen die deze behoefte vervullen en de vergoedings- en financieringsmogelijkheden in terug. Zo weet je precies wat de mogelijkheden zijn na het behalen van je rijbewijs.

Uitleg van rijinstructeur Welzorg Auto op Maat over praktische zaken

Tarieven en vergoedingen

Wat kost een rijles en kan ik een vergoeding krijgen?

Leerling in rolstoel bij lesauto Welzorg Auto op Maat

Kan ik het rijbewijs halen?

Er zijn talloze mogelijkheden. Bekijk een aantal voorbeelden.

Lesauto met instructeur en leerling

Meer vragen over de rijschool?

Overige vragen over de rijschool en het aangepaste rijbewijs?

4. Complexe vaardigheden ontwikkelen

Als je de verklaring rijgeschiktheid van het CBR behaald hebt, ga je samen met de rijinstructeur van Welzorg Auto op Maat aan de slag met de zogenoemde ‘complexe vaardigheden’. Rijden met autoaanpassingen is niet altijd even eenvoudig. Daarom besteden we extra aandacht aan het onder controle krijgen van deze aanpassingen in specifieke situaties.

Hoe deze handelingen eruit zien en hoeveel vervolglessen dit zijn, is afhankelijk van de lichamelijke beperking die je ondervindt en hoe vertrouwd je in de tussentijd bent geraakt met de autoaanpassingen.

Complexe rijvaardigheden oefenen met autoaanpassingen

5. Rijexamen

Wanneer je alle complexe vaardigheden onder de knie hebt, bereiden we je voor op het rijexamen. We doorlopen/oefenen alle vaardigheden nog een keer voor het examen. Wij verzorgen de aanvraag van het examen, zodat jij hier geen zorgen over hebt.

Wanneer je slaagt voor het rijexamen, heb je de rijopleiding afgerond. Je kunt dan bij het gemeentehuis je rijbewijs aanvragen. Op dit rijbewijs komt ook te staan met welke aanpassingen je bevoegd bent om te rijden.

Wil je na het behalen van het aangepaste rijbewijs ook een eigen aangepaste auto? Dan kun je kiezen uit onze voorraad van ruim 2.000 occasions. Onze adviseurs helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Gratis rolstoel autosticker

Gratis rolstoel-autosticker

Je kunt nu geheel gratis officiële Welzorg rolstoel-autostickers aanvragen.

Auto op maat brochure

Gratis brochure

Vraag de brochure aan voor meer informatie over onze auto’s en aanpassingen.