Brommobiel regels

Welke regels gelden er voor brommobielen?

Een brommobiel wordt niet gezien als motorvoertuig. De belangrijkste brommobiel regels die gelden voor dit type 45 km auto lees je hier. Interesse in een brommobiel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Brommobiel regels: eisen en verkeersregels

Een brommobiel is een rijbewijsvrij voertuig dat elektrisch of mechanisch wordt voortbewogen. Dat is dus een verschil met een auto of een motorfiets. Omdat een brommobiel op een andere manier aangedreven wordt dan motorvoertuigen, gelden er ook andere verkeersregels voor een brommobiel. Niet alleen de verkeersregels wijken af, ook de voorwaarden waar je aan moet voldoen om met een brommobiel te mogen rijden. De regels voor brommobielen die van toepassing zijn, hebben wij daarom voor je op een rij gezet.

Brommobiel rijden zonder autorijbewijs

Wanneer mag je in een brommobiel rijden?

Voor het rijden met een brommobiel volstaat een brommercertificaat. Je kunt dus met een brommobiel rijden zonder autorijbewijs. Dat is al mogelijk vanaf zestienjarige leeftijd. Mocht jouw autorijbewijs niet verlengd worden, dan heb je wel recht op het AM-bewijs, waarmee je dus in een brommobiel mag rijden. Hier lees je meer over het rijbewijs voor brommobielen.

Maximum snelheid van een brommobiel

Je mag met de brommobiel niet harder rijden dan 45 kilometer per uur. Wanneer je bijvoorbeeld in de bebouwde kom rijdt waar de maximum snelheid lager is, zoals dertig kilometer per uur, dan moet jij je uiteraard aan de ter plaatse geldende regels voor de maximum snelheid houden.

Helm of gordel

Let erop dat je bij een brommobiel met open carrosserie een goedgekeurde helm draagt, net als dat je bij een bromfiets zou doen. Heb je een gesloten brommobiel, dan bent je verplicht de gordel te dragen als deze aanwezig is.

Maximum snelheid brommobiel
Brommobiel leasen

De aanschaf van een brommobiel

Bij de aanschaf van een brommobiel moet je er dus op letten dat je beschikt over in ieder geval een AM-rijbewijs. Ook is het belangrijk te weten dat er verschillende soorten brommobielen bestaan, zoals de Opel Rocks-e. Deze hebben een gesloten of een open carrosserie. Ook hierin zijn er weer verschillende soorten. Een Canta is bijvoorbeeld ook een 45 km auto, maar hiervoor gelden andere verkeersregels.

Laat je vooraf goed informeren. Je kunt ervoor kiezen om zelf een brommobiel aan te schaffen, maar u kunt ook een brommobiel leasen. Bij Welzorg informeren wij je graag over de verschillende mogelijkheden. Niet alleen over de aanschaf van een brommobiel, maar ook over de praktische zaken daaromheen. Neem gerust contact met ons op voor al je vragen.

Meer regels over de brommobiel

 • Voor het parkeren van een brommobiel geleden geen aparte regels, maar de verkeersregels van gewone motorvoertuigen. Dat wil zeggen dat u niet op de stoep mag parkeren, maar alleen op de straat of in parkeervakken. U mag dus parkeren waar het parkeren voor gewone auto’s ook is toegestaan.

 • Hoewel een brommobiel het uiterlijk van een compacte auto heeft, is het niet motorisch aangedreven. De brommobiel valt het dus niet onder de categorie motorvoertuigen.

 • U mag met de brommobiel alleen op wegen rijden die geschikt zijn voor langzaam verkeer. Autosnelwegen of autowegen vallen daar dus niet onder. U herkent deze wegen vaak aan het ronde verkeersbord met een rode rand, waarbij aangegeven is dat er geen toegang is voor trekkers, bromfietsers en fietsers. U mag met een brommobiel dus wel op 80 km wegen rijden.

 • Een Canta en brommobiel zijn vergelijkbare voertuigen als alternatief voor een standaard personenauto. Beide hebben een maximale snelheid van 45 km per uur. Onderstaand bespreken we de verschillen.

  Brommobiel

  • Geen hulpmiddel of verwijzing vereist
  • Minimaal AM-rijbewijs (brommobiel) vereist
  • Ruimer dan de Canta en meer bagage voor een rollator of inklapbare rolstoel
  • Toegestaan op sommige 80 km/u wegen
  • Dezelfde parkeerregels als een standaard personenauto

  Canta / MAX Mobiel

  • Hulpmiddel of verwijzing vereist
  • Geen rijbewijs vereist
  • Iets minder ruim dan een brommobiel, maar voldoende voor een extra passagier
  • Toegestaan op fietspaden, trottoirs en winkelcentra
  • Mag ook op de stoep parkeren, indien dit de doorgang niet belemmert