Voertuig zonder rijbewijs opel rocks-e

Mobiel blijven met voertuigen zonder rijbewijs

Heb je geen rijbewijs, maar wil je wel zelfstandig en mobiel blijven? Dan is een voertuig zonder rijbewijs een oplossing. We hebben diverse varianten beschikbaar.

 • Lease voor een vast bedrag per maand vanaf €209,-
 • Inclusief verzekering, onderhoud en pechhulp
 • Aanpassingen mogelijk, zoals handgas en bedrijfsrem

Met welke voertuigen zonder rijbewijs mag je rijden?

Wanneer je op zoek bent naar een voertuig dat je zonder rijbewijs mag rijden, kom je al snel uit op een 45 km auto. Echter, het is niet zo dat je iedere 45 km auto zonder rijbewijs mag besturen. Bij Welzorg bieden we drie verschillende voertuigen aan waarvan je voor twee geen rijbewijs nodig hebt. Bovendien is er zelfs een elektrisch model dat je zonder rijbewijs mag besturen.

Rijbewijsvrije Canta en brommobielen

Welk voertuig is voor mij geschikt?

Canta rijbewijsvrij voertuig

Ik gebruik een hulpmiddel of heb een (medische) verwijzing

Dan is het mogelijk een gehandicaptenvoertuig zoals de Canta of elektrische MAX Mobiel te leasen. Natuurlijk mag je ook een (aangepaste) brommobiel gebruiken.

Brommobiel leasen Opel Rocks-e

Ik wil blijven rijden, maar heb of wil geen auto rijbewijs

Wil je het comfort van autorijden, maar heb je geen auto (B) rijbewijs en ook geen doorverwijzing of hulpmiddel? Dan is de (elektrische) brommobiel geschikt.

Drie voertuigen zonder autorijbewijs

Ook zonder rijbewijs wil je gaan en staan waar je wilt. Vrijheid hebben. Dat kan met diverse voertuigen waar geen (auto)rijbewijs voor vereist is.

Canta 45 km gehandicaptenvoertuig

Canta

De Canta is het populairste voertuig onder de rijbewijsvrije voertuigen. Ook deze behaalt een snelheid van 45 kilometer per uur en is officieel een gehandicaptenvoertuig.

Max mobiel rijbewijsvrij voertuig

MAX Mobiel

De MAX Mobiel is een compacte en volledig elektrische gehandicaptenvoertuig waar je zonder rijbewijs in mag rijden. Zuinig, duurzaam en aan te passen.

Opel Rocks-e brommobiel als invalideauto

Brommobielen

Voor wie net wat extra ruimte, comfort en uitstraling wenst. Voor de brommobiel het AM-rijbewijs (brommer rijbewijs) vereist en rijdt je voornamelijk op de weg.

Canta 45 km

Canta (geen rijbewijs)

Dit voertuig zonder rijbewijs kun je makkelijk besturen en kan overal komen. Zo mag je met een Canta winkelcentra betreden, vanwege de compacte uitvoering. Desondanks heeft het genoeg ruimte voor een passagier. Je kunt zowel op het fietspad als op het trottoir rijden. Een andere bijkomstigheid is dat je voor dit voertuig geen invalidenkaart nodig hebt. Al met al betrouwbare voertuig zonder rijbewijs en een groot bereik.

 • Toegestaan op fietspaden en trottoirs
 • Maximale snelheid van 45 kilometer per uur
 • Leasen vanaf €409,- per maand

MAX Mobiel (geen rijbewijs)

De MAX Mobiel is een elektrische 45 km auto waar je zonder rijbewijs in mag rijden. Het voertuig is compact, milieuvriendelijk en heeft voldoende ruimte voor een medepassagier en bagage. Een ander voordeel is dat je ook op het trottoir mag parkeren, indien dat niet de doorgang niet belemmert. Daarbij hoef je ook niet in het bezit te zijn van een invalidenkaart om dit voertuig te mogen besturen. Zoek je een voertuig zonder rijbewijs, dan is deze compacte en milieuvriendelijke auto ideaal.

 • Volledig elektrisch en duurzaam
 • Maximale snelheid van 45 kilometer per uur
 • Rijden op het fietspad en trottoir
 • Leasen vanaf €409,- per maand
Elektrische Max Mobiel
Opel Rocks-e brommobiel

Brommobiel (AM-rijbewijs)

Hoewel dit een 45 km auto is, heb je voor dit type voertuig een AM-rijbewijs nodig. Met een brommobiel, zoals de Opel Rocks-e, mag je namelijk op wegen rijden waar een maximumsnelheid tot 80 km per uur is toegestaan. Daarnaast is het niet toegelaten om met dit voertuig op het trottoir te rijden of binnen in winkelcentra. Ook dit draagt bij aan de noodzaak om een AM-rijbewijs te hebben om dit voertuig te besturen.

 • Ruimer en hipper dan de Canta en MAX Mobiel
 • Maximale snelheid van 45 kilometer per uur
 • AM-rijbewijs vereist

Zo werkt het leasen van een rijbewijsvrij voertuig

45 km voertuig kiezen

Kies je voertuig

Kies de gewenste voertuig en bereken het tarief via onze calculator. Vraag een offerte aan of neem contact op.

Wil je leasen via de Wmo, neem dan eerst contact op met de gemeente. Er volgt een gesprek met een Wmo-consulent om te bepalen of je een vergoeding kunt krijgen. Daarna kun je bij ons een 45 km voertuig aanvragen.

Advies en offerte auto op maat

Advies & kredietcheck

We nemen je vragen, wensen en/of offerte door en plannen een gratis adviesgesprek. Dit gesprek kan telefonisch of in de showroom plaatsvinden.

Na het adviesgesprek volgt een kredietcheck. Hiermee toetsen we of je inkomen en de lasten voldoen aan de landelijk gestelde eisen (draagkrachtnorm) om te mogen leasen.

Afleveren aangepaste auto

Contract en aflevering

Alles rond en goedgekeurd? Dan stellen wij het definitieve leasecontract op. Wij leveren het voertuig zo spoedig mogelijk bij je af. Dit is echter ook afhankelijk van de levertijd vanuit de dealer.

Daarna geniet je van volledige vrijheid tegen een vast bedrag per maand, inclusief verzekering, belasting, onderhoud en pechhulp.

Kan ik met mijn inkomen leasen?

Het leasetarief van een rijbewijsvrij voertuig begint vanaf €209,- per maand. Om te mogen leasen wordt echter altijd het inkomen en uitgaven onderzocht. Dat is de kredietcheck. Dit is verplicht om de draagkrachtnorm te toetsen. In andere woorden: Om te mogen leasen moet je voldoen aan de juiste balans tussen je inkomsten en uitgaven.

Je mag een Wmo-vergoeding of Pgb als inkomen meerekenen. Let op: om aanspraak te maken op een vergoeding, dien je eerst contact op te nemen met de gemeente of UWV.

Lease mogelijkheden bij 45 km voertuigen

Antwoord op je vragen

 • Er zijn verschillende 45 km auto’s waar je mogelijk voor in aanmerking komt:

  • De Canta of MAX Mobiel: indien je een medische reden of aandoening hebt of door ouderdom slecht er been bent, kom je in aanmerking voor de Canta of MAX mobiel. De reden hiervoor is dat deze twee modellen gezien worden als ‘gehandicaptenvoertuigen’. Wanneer je deze voertuig via de Wmo wilt verkrijgen, dan beslist de gemeente of je daarvoor in aanmerking komt.
  • De brommobiel: voor deze variant kom je in aanmerking wanneer je geen rijbewijs hebt (B), maar wel graag comfortabel wilt rijden. De voorwaarde is dat je wel over het AM-rijbewijs beschikt. Wanneer je een brommobiel via de Wmo wilt verkrijgen, dan beslist de gemeente of je daarvoor in aanmerking komt.
 • Een vergoeding voor een 45 km auto is per persoon en/of gemeente verschillend en dient via de gemeente aangevraagd te worden. Goed om te weten: Welzorg kan nooit bepalen of je een vergoeding kunt krijgen. Hiervoor dien je altijd naar jouw gemeente te gaan. Kijk daarom op de website van jouw gemeente of neem contact met ze op om erachter te komen of je in aanmerking komt voor een vergoeding.

 • Jazeker, echter dient dit wel in verhouding te zijn met de waarde van het voertuig. Deze mag niet meer zijn dan ongeveer ¼ van de waarde.

 • Nee, het voertuig blijft eigendom van Welzorg Auto op Maat. Aan het einde van het private lease contract wordt echter wel een verlenging voorgesteld. Of, indien mogelijk, een aanbod gedaan voor overname, waardoor het voertuig wel jouw eigendom kan worden.

 • Een Canta en brommobiel zijn vergelijkbare voertuigen als alternatief voor een standaard personenauto. Beide hebben een maximale snelheid van 45 km per uur. Onderstaand bespreken we de verschillen.

  Brommobiel

  • Geen hulpmiddel of verwijzing vereist
  • Minimaal AM-rijbewijs (brommobiel) vereist
  • Ruimer dan de Canta en meer bagage voor een rollator of inklapbare rolstoel
  • Toegestaan op sommige 80 km/u wegen
  • Dezelfde parkeerregels als een standaard personenauto

  Canta / MAX Mobiel

  • Hulpmiddel of verwijzing vereist
  • Geen rijbewijs vereist
  • Iets minder ruim dan een brommobiel, maar voldoende voor een extra passagier
  • Toegestaan op fietspaden, trottoirs en winkelcentra
  • Mag ook op de stoep parkeren, indien dit de doorgang niet belemmert
 • Dit verschilt per type 45 km auto. Een Canta of MAX mobiel kun je zonder rijbewijs besturen. Indien je een medische reden hebt of door ouderdom slecht ter been bent, mag je deze mogelijk gebruiken. Voor een brommobiel is het AM-rijbewijs (brommer rijbewijs) vereist.

Gratis rolstoel autosticker

Gratis rolstoel-autosticker

Je kunt nu geheel gratis officiële Welzorg rolstoel-autostickers aanvragen.

Auto op maat brochure

Gratis brochure

Vraag de brochure aan voor meer informatie over onze auto’s en aanpassingen.