Canta regels

Welke regels gelden er voor de Canta?

Een Canta is een gehandicaptenvoertuig met een maximum snelheid van 45 km/u. Bovendien heb je er geen rijbewijs voor nodig. Je leest alle (verkeers)regels voor de Canta hier.

Canta regels: waar moet je aan denken?

Als je geen autorijbewijs hebt, maar wel onafhankelijk en mobiel wilt zijn, dan kun je met een Canta nog overal naartoe rijden. Je kunt zelfs met een rolstoel in sommige modellen inrijden. Een Canta valt niet onder de categorie brommobielen, maar onder een gehandicaptenvoertuig. Om goed te weten waar je in het verkeer allemaal op moet letten, lees je hier alle regels die gelden voor de Canta.

Verschil canta en brommobiel

Het verschil tussen regels Canta en een brommobiel

Een brommobiel wordt gezien als een voertuig waar je een bromfietscertificaat voor nodig hebt. De Canta wordt niet als brommobiel beschouwd, maar het wordt gezien als een gesloten gehandicaptenvoertuig met carrosserie. Je kunt daarom in een Canta rijden zonder rijbewijs of bromfietscertificaat.

Hoewel je plaats hebt voor twee personen, is het dus geen gemotoriseerd voertuig. Hierdoor gelden voor de Canta de regels van een scootmobiel, ook tijdens verkeersdeelname. Je mag met een Canta op de weg, fietspad en trottoir rijden. Ook in winkelcentra is een Canta toegestaan.

Een vervoermiddel op maat

Omdat de Canta een gehandicaptenvoertuig is, heb je ook de voordelen van dit soort vervoersmiddelen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van vergoedingsregelingen als je een Canta aan zou schaffen. Via Welzorg kun je er echter ook voor kiezen om een Canta te leasen. Een ander voordeel is dat je individuele aanpassingen kunt laten doen. Zo kun je ervoor kiezen om de bediening van de Canta, zoals het gas geven en remmen, om te laten zetten van voetpedalen naar handbediening. Ook kan het in- en uitstappen gemakkelijker gemaakt worden door een draaibare stoel te installeren. Op deze manier profiteer je niet alleen van een langere mobiele zelfstandigheid. Je kunt ook nog zonder al te veel extra lichamelijke inspanning gebruik maken van de Canta.

Canta voertuig op maat
Waar mag je rijden met een canta?

Neem contact op met Welzorg

Wil je weten of de Canta een oplossing voor jou is? Neem dan contact met ons op. We maken graag een afspraak met je om jou over alle mogelijkheden te informeren. Samen met jou bekijken we of er aanpassingen nodig zijn. Natuurlijk adviseren we ook als je vragen hebt over het leasen van een Canta of over de aandachtspunten bij de aanvraag van een vergoeding voor de Canta bij jouw gemeente.

Meer regels over de Canta

  • Dankzij de breedte van 1,10 meter, is het toegestaan om de Canta op de stoep te parkeren. Voorwaarde hierbij is echter wel, dat het geen obstakel mag zijn en dus geen overlast mag veroorzaken voor de andere gebruikers van het trottoir.

  • Je kunt met een Canta op alle wegen rijden waar de maximum snelheid niet boven de 80 kilometer per uur uitkomt. De maximum snelheid van de Canta zelf is 45 kilometer per uur. Je mag dus met dit 45 km voertuig op een 80 km weg rijden. Daarnaast is het ook toegestaan om op fietspaden en voetpaden te rijden met de Canta. Ook in winkelcentra is de Canta toegestaan.

  • Je mag, via Welzorg, alleen in een Canta of MAX Mobiel rijden indien het gebruikt wordt als hulpmiddel. Je maakt in vaak gevallen gebruik van een hulpmiddel of je hebt een verwijzing van een arts of verzekeraar. Je hebt geen rijbewijs nodig.

  • Onder de standaard opties vallen handmatig gasgeven en remmen, een draaistoel en een verlengde stoelslede om makkelijk in- en uit te stappen. Daarnaast zijn er ook vele andere maatwerk autoaanpassingen te realiseren. Neem daarvoor gerust contact op met de specialisten van Auto op Maat.