Tips wanneer traplopen moeilijk is
Om veilig te traplopen is het belangrijk om op een aantal punten te letten. Als je moeite je met traplopen is dit nog meer van belang. Denk bijvoorbeeld altijd aan een opgeruimde trap. Dit lijkt misschien voor de hand liggend maar het gebeurt toch vaak dat hier iemand door struikelt. Verder is het essentieel om altijd goed te kunnen zien waar je loopt. Zorg er daarom voor dat de gehele trap goed verlicht is. Zo zie je in het donker ook goed waar je loopt en verklein je de kans om te vallen of struikelen. Daarnaast is het belangrijk om goede grip te hebben. Zo glijd je minder snel uit en kun je met minder moeite de trap op en af. Tot slot is het fijn om naast goede grip op de traptreden met anti slip ook goede grip op de armleuningen te hebben. Zo heb je dubbele ondersteuning om veilig trap te lopen.
Hulpmiddelen bij traplopen
Veilig traplopen is voor veel ouderen, senioren of mensen met een lichamelijke beperking een uitdaging. Welzorg Woning op Maat biedt een aantal handige producten die helpen om met minder moeite de trap op te lopen. Hieronder geven we graag een overzicht van hulpmiddelen waarmee je veilig kunt traplopen.
Antislip traptreden
Veel ouderen bang om te struikelen of te vallen van de trap. Het is daarom belangrijk om op die plek wat extra vertrouwen en stabiliteit toe te passen. Een manier om dit te doen is met de anti-slip trapbehandeling. Dit is met name handig bij het aflopen van de trap. Deze behandeling kan op meerdere manieren uitgevoerd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een antislip spray, antislip strippen op de traptreden of traanplaten. Zo is er voor iedere trap een gepaste oplossing.
Trapbeugel en trapspilbeugel
Wanneer je last hebt van balansproblemen is het verstandig om trapbeugels of trapspilbeugels aan uw trap te bevestigen. De trapbeugels bieden extra houvast zodat je meer balans hebt bij het op- en aflopen van de trap. Dit product is een voordelige en veilige oplossing die op korte termijn in de woning geplaatst kan worden. Zo kun je zo lang mogelijk in uw eigen woning blijven wonen en veilig de trap op en af lopen.
Traplift
Een traplift is een stoel die voorzien is van een motor. Hiermee kun jij je zelfstandig in de woning van beneden naar boven verplaatsen en andersom. Ben je slecht ter been en is de trap oplopen eigenlijk niet meer haalbaar en veilig? Dan is er een grote kans dat een traplift de perfecte uitkomst is. Hierdoor is het mogelijk om langer in jouw niet-gelijkvloerse eigen woning te blijven wonen. Zo kun je jouw bewegingsvrijheid in de eigen vertrouwde omgeving behouden. Er zijn slechts een aantal ingrepen nodig om te traplift te monteren.
Homelift
Maak je gebruik van een rolstoel? Dan is het vaak lastig om in een woning van verdiepingen te wisselen. Een homelift, ook wel huislift genoemd, is in dit geval een goede oplossing. Aan de hand van deze lift is het mogelijk om u zelfstandig te verplaatsen binnen uw woning. Het is een comfortabele, veilige en kostenbesparende oplossing. Deze lift is zowel geschikt voor ouderen als voor jongeren en is makkelijk in gebruik.
Wmo-vergoeding
In sommige van de bovenstaande hulpmiddelen is het mogelijk dat je recht hebt op een Wmo-vergoeding (Wet maatschappelijke ondersteuning). Deze kun je aanvragen bij het Wmo-loket van jouw gemeente. Kom je er niet uit? Stuur ons dan gerust een berichtje.
In bruikleen
Dit is vaak het geval bij hulpmiddelen. Je leent het hulpmiddel van de gemeente. Hier betaal je mogelijk een eigen bijdrage van maximaal €19 per maand voor.
Pgb (persoonsgebonden budget)
Dit is een budget waarmee je zelf een hulpmiddel of aanpassing kunt aanschaffen. Ook dat kan je via Welzorg gebruiken.
Ik heb door de zorgunit de kwaliteit en privacy van mijn leven weer terug gekregen
Jaqueline van den Ring
Klant Welzorg Woning op Maat