Veilig douchen gesprek

Veilig douchen

Douchen is voor veel ouderen of mensen met een beperking soms lastig en spannend. De angst om bijvoorbeeld uit te glijden is vaak daar. Hier geven we een aantal tips om veilig te douchen. Zo voorkom je nare situaties en verbeter je de zelfstandigheid in huis.

Veilig douchen tips voor in huis

Om veilig thuis te douchen is het belangrijk om op een aantal punten te letten in de badkamer. Denk bijvoorbeeld aan goede ventilatie in de badkamer zodat de vloer niet te vochtig wordt. Zo vermijd je om uit te glijden. Verder is het handig om een vlakke instap te monteren bij een bad of douche. Hiermee voorkom je dat je struikelt door een te hoge instap. Op deze manier creëer je een zo veilig mogelijke douchecabine. Daarnaast is het verstandig om op een aantal plekken in uw badkamer ondersteuningsproducten toe te voegen, zoals een (wastafel)beugel. Zo heb je aan de hand van een aantal kleine aanpassingen op alle plekken in de badkamer genoeg ondersteuning en grip.

Hulpmiddelen om veilig te douchen

douchestoel badkamer

Douchestoel

Met een douchestoel hoef je niet meer langdurig te staan in de douche en niet bang te zijn om uit te glijden of te vallen. Wij hebben een aantal varianten douchestoelen: de inklapbare douchestoel, de opklapbare douchestoel aan de muur gemonteerd en de losse douchestoel op poten. Een voordeel van een inklapbare douchestoel is dat je voldoende ruimte behoudt voor verdere verzorging vanwege de compacte uitvoering. Zo is er altijd een douchestoel die bij jouw wensen en behoeften past. In een aantal gevallen valt de aanschaf van een douchestoel onder Wmo. Dit kun je checken bij jouw gemeente.

Inloopbad

Een inloopbad helpt je om comfortabel en veilig te kunnen baden en douchen in bad. Wanneer in bad of onder de douche gaan niet meer vanzelfsprekend is, biedt Welzorg met een inloopbad de oplossing voor je. Het inloopbad kan geheel afgesteld worden op jouw wensen en behoeften. Een inloopbad heeft een lage instap en kan eventueel gemonteerd worden met wandbeugels om het instappen nog gemakkelijker te maken. Verder heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een ligbad om languit te liggen of een zitbad wanneer liggen of staan niet gewenst is.

inloopbad veilig douchen
steunbeugels douche

Steunbeugels

Steunbeugels in de badkamer helpen je zelfstandig of met behulp van derden de badkamer te bedienen. Het plaatsen van een steunbeugel in de badkamer is een goed idee wanneer je snel uit balans raakt. Denk hierbij aan het zitten en opstaan van het toilet, het langdurig staan onder de douche of het in- en uitstappen van het bad. De speciale steunbeugels helpen je een handje bij deze handelingen. De steunbeugels worden aan de muurgevestigd op een hoogte die bij jou past. Je kunt de steunbeugels gebruiken door jezelf eraan op te trekken of erop te steunen.

Pakpaal

Wanneer je moeite hebt met opstaan is een pakpaal naast een steunbeugel een behulpzaam product. Een pakpaal wordt ook wel grijppaal genoemd. Deze zal bevestigd worden tussen de vloer en het plafond. Een pakpaal biedt de uitkomst wanneer een muur of handgreep buiten bereik is. Dankzij een pakpaal in de badkamer is het mogelijk om veilig en zorgeloos op te staan en te draaien in de badkamer. Te bevestigen op plekken zoals nabij het toilet, het bad of in de douche.

Pakpaal badkamer
wmo vergoeding badkamer

Wmo-vergoeding

In sommige van de bovenstaande hulpmiddelen is het mogelijk dat je recht hebt op een Wmo-vergoeding (Wet maatschappelijke ondersteuning). Deze kun je aanvragen bij het Wmo-loket van jouw gemeente. Kom je er niet uit? Stuur ons dan gerust een berichtje.

In bruikleen

Dit is vaak het geval bij hulpmiddelen. Je leent het hulpmiddel van de gemeente. Hier betaal je mogelijk een eigen bijdrage van maximaal €19 per maand voor.

Pgb (persoonsgebonden budget)

Dit is een budget waarmee je zelf een hulpmiddel of aanpassing kunt aanschaffen. Ook dat kan je via Welzorg gebruiken.

Jacqueline quote zorgunit

Ik heb door de zorgunit de kwaliteit en privacy van mijn leven weer terug gekregen

Jaqueline van den Ring

Klant Welzorg Woning op Maat