Rolstoelbus om zelf mee te rijden

Heeft u een mobiliteitsbeperking? Dan weet u als geen ander dat een familiebezoekje of een afspraak met een medisch specialist om een nauwkeurige planning vraagt. Want als u afhankelijk bent van de beschikbaarheid van anderen om u te brengen en te halen, dan loopt u soms tegen onverwachte situaties aan. Die kosten u daardoor onnodig veel extra tijd. Met een rolstoelbus om zelf in te rijden, heeft u als rolstoelgebruiker volledige controle over het vervoer naar uw afspraken.

Wat is een aangepaste auto om zelf in te rijden?

Aangepaste auto om zelf in te rijden als rolstoelgebruiker

De rolstoelbussen zijn zo ingericht dat u volledig onafhankelijk kunt autorijden. U heeft dus geen hulp nodig van anderen. De autoaanpassingen om zelfstandig te rijden worden hieronder uitgelicht. Daarnaast zijn er nog vele andere autoaanpassingen mogelijk die u verder helpen.

Bij Welzorg Auto op Maat kunt u uw eigen bus laten ombouwen of u kiest voor een rolstoelbus die de aanpassingen al heeft. Dit kan een nieuwe auto of een occasion zijn. De aanpassingen zijn uiteraard op uw individuele wensen en behoeften af te stemmen.

Om zelfstandig in een rolstoelbus te rijden, zijn er diverse aanpassingen mogelijk zodat u het voertuig zonder het gebruik van de voeten kunt besturen. Onderstaand lichten we er drie uit. Uiteraard is elke aanpassing mogelijk is wordt volledig op maat gemaakt.

Welke aanpassingen zijn mogelijk?

gas en remschuif

Gas- en remschuif

Met een gas-en remschuif kunt u gas geven en remmen met een elektronische schuifregelaar. Door de schuif naar voren en achter te bewegen met uw handen, reguleert u de snelheid van uw auto of rolstoelbus.

Handgas en rem aangepaste auto

Handgas

Het handgas bestaat uit een ringsegment dat achter het stuur gemonteerd wordt. Door deze naar u toe te trekken kunt u gasgeven. De handbedrijfsrem is een hendel die naast het stuur geplaatst wordt.

joystickbesturing auto

Joystickbesturing

De joystick wordt uitgevoerd in het 2-wegs- of 4-wegssysteem. Het 2-wegssysteem gebruikt u om stuurbewegingen te maken óf om gas te geven en te remmen. Met het 4-wegssysteem kunt u met de joystick sturen, gas geven en remmen.

Een auto voor het hele gezin

Als u zelf niet te maken hebt met een mobiliteitsbeperking, kan dat wel het geval zijn bij een familielid. Ook in dat geval is een auto die aangepast is, een welkome oplossing.

U kunt met een rolstoelbus om zelf in te rijden uw familielid bijvoorbeeld uitnodigen voor een etentje in een restaurant en zelf voor het vervoer zorgen. In dat geval hoeft u de bestuurderskant van de auto niet aan te passen, maar kunt u bijvoorbeeld de passagierskant laten voorzien van een draaistoel om het in- en uitstappen te vergemakkelijken.

Aangepaste auto om als passagier mee te gaan
Aangepaste auto rijlessen om zelf te rijden

Een verklaring van rijgeschiktheid

Om met een mobiliteitsbeperking zelfstandig te kunnen rijden, zijn aangepaste rijlessen een vereiste. Dit is niet alleen voor uw eigen veiligheid belangrijk, maar het heeft ook te maken met het feit dat een standaard rijbewijs niet voldoende is om met een aangepaste auto te rijden. Met de speciale rijlessen kunt u een verklaring van rijgeschiktheid krijgen. Hiermee krijgt u een aangepast rijbewijs, zodat u zonder problemen op weg kunt.

Kies de aangepaste auto die bij u past

De aanpassingen om zelfstandig te rijden kunnen aan uw eigen auto gedaan worden. Maar u kunt er ook voor kiezen om een nieuwe of tweedehandsauto te kopen. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor private lease. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden of vraag een adviesgesprek aan. Onze medewerkers nemen uitgebreid de tijd voor u en helpen u graag op weg.

Aangepaste auto kiezen