Welzorg kiest voor CO₂-compensatie van Climate Neutral Group

Welzorg Climate Neutral Group CNG CO2 compensatie Persbericht V01

Welzorg Nederland behoort tot de eerste leveranciers in de hulpmiddelensector die de CO2‑uitstoot van zijn servicebussen gaat compenseren. Dit wordt gedaan met Climate Neutral Group, een organisatie die bedrijven helpt hun CO2‑voetafdruk te verkleinen.

“In Nederland rijden zo’n 100 servicebussen van Welzorg. Elke dag rijden deze servicebussen naar hen die afhankelijk zijn van een hulpmiddel. Denk hierbij aan mensen die gebruik moeten maken van een (elektrische) rolstoel of een scootmobiel. Door de CO₂-uitstoot van deze servicebussen nu al te compenseren en actief te gaan werken aan CO₂-reductie, werken wij aan onze doelstelling om in 2030 met een volledig Zero Emissiebeleid te opereren.” Aldus John Naborn, directeur van Welzorg Nederland en Louwman Care Group.

CO₂-uitstoot compenseren, hoe werkt dat?

Climate Neutral Group heeft voor Welzorg Nederland de CO₂-uitstoot van alle transportbewegingen die uitgevoerd worden voor het bedrijf berekend. Door het bedrag wat gemoeid gaat met de compensatie van de uitstoot te investeren in klimaatprojecten in ontwikkelingslanden wordt ter plaatse van het project CO₂ gereduceerd en profiteert de lokale bevolking van sociaal maatschappelijke voordelen.

Investeren in cookstoves

In Oeganda kookt 90 procent van de huishoudens op traditionele inefficiënte wijze (open vuur met houtskool). De rook die daarbij vrijkomt is enorm slecht voor de gezondheid. Wereldwijd sterven jaarlijks meer dan vier miljoen mensen aan longziektes veroorzaakt door koken op open vuur en houtskool; dat is meer dan aids, malaria en tbc bij elkaar. Daarnaast heeft deze manier van koken een enorme impact op het klimaat. Maar ook op de economische en sociale ontwikkeling van met name vrouwen en kinderen, die iedere dag 7 uur bezig zijn met hout sprokkelen en koken.

Door het slimme ontwerp van een cookstove is tot wel 50 procent minder brandstof (hout of houtskool) nodig bij het koken en komt er veel minder rook vrij. Door te investeren in cookstoves in Oeganda, reduceert Welzorg Nederland zijn CO2‑uitstoot tot nul én helpt het de bevolking van Oeganda op het gebied van economische en sociale ontwikkeling. Dit cookstoves-project is volgens Gold Standard gecertificeerd.

Welzorg Nederland

John Naborn over de keuze van de CO2-compensatie van de servicebussen: “We zijn trots op het feit dat we als een van de eerste hulpmiddelenleveranciers in Nederland kunnen zeggen dat we onze CO2‑uitstoot van servicebussen volledig compenseren en de komende jaren de transitie naar een duurzamer wagenpark gaan inzetten. Met dit mooie initiatief leveren we een bijdrage aan een betere wereld. Omdat wij samenwerken met Climate Neutral Group, hebben meer mensen in Oeganda een cookstove en helpen we ze met hun economische en sociale ontwikkeling.

Vanaf eind 2019 zijn de transporten van Welzorg Nederland klimaatneutraal Gegarandeerd. Dagelijks spannen wij ons in om onze bedrijfsactiviteiten klimaatneutraal te maken en daarmee geen negatieve invloed meer hebben op klimaatverandering.”

Meer weten over Klimaatneutraal Gegarandeerd Transport van Welzorg Nederland? Bekijk hier de website van Climate Neutral Group

Lees meer over: ,