Uw zithouding in de auto is zoveel waard!

Peugot Partner rolstoelauto

Een goede zithouding is erg belangrijk. Het voorkomt rug, nek en schouderklachten. Ook in de auto. Maar hoe weet je dat je goed zit? In deze blog staan een paar tips voor uw zithouding in de (aangepaste) auto. Want uw zithouding in de auto is zoveel waard!

Verschil zithouding ‘normale’ auto en aangepaste auto

In de basis zit er geen verschil in de zithouding in een personenauto en in een aangepaste auto. Als een aangepaste autostoel gemonteerd wordt, zorgt deze voor een volledige rug- en beenondersteuning.

Wel zit er verschil in het rijden in een automaat en het rijden in een schakelauto. Tijdens het rijden zitten mensen vaak te veel naar achteren. Tijdens het bedienen van de koppeling overstrek je dan met het linkerbeen. Hierdoor kantelt het bekken waardoor er rug en spierklachten kunnen ontstaan. Bij een automaat hoef je alleen maar je rechterbeen te gebruiken, waardoor je een betere zitpositie kan realiseren. Er hoeft dan namelijk geen rekening te worden gehouden met het linkerbeen.

Verkeerde zithouding

Een verkeerde zithouding kan voor verschillende klachten zorgen. Denk hierbij aan rugklachten, vooral onder in de rug, maar ook aan nek- en schouderklachten.

Tips voor je zithouding

Ergonomisch gezien is het het beste om zo hoog mogelijk te zitten. Bij voorkeur zit je bovenbeen in horizontale stand. Daarnaast is het goed om achterin je stoel te gaan zitten, zover mogelijk naar achteren met je rug goed tegen de rugleuning . Zorg dat er niets in je broekzakken zit. Je armen moeten licht gebogen zijn.

 

Lees meer over: ,