rugpijn tijdens autorijden naar goede zithouding

Rugpijn tijdens autorijden: tips om dit te voorkomen

Rugpijn tijdens autorijden kan het plezier van rijden flink belemmeren. Ondanks dat het vaak voorkomt, is het voor veel mensen op te lossen. Welzorg Auto op Maat informeert je over veelvoorkomende oorzaken van rugpijn tijdens autorijden en geeft tips om deze pijn zoveel mogelijk te voorkomen of te verminderen.

Mogelijke oorzaken van rugpijn tijdens autorijden

Een auto geeft vrijheid. Een manier om te gaan waar je wilt. Naar het werk, een uitje met je partner of op bezoek bij familie. Misschien werk je rijdend. Pijn tijdens het autorijden kan de pret enorm drukken. Rugklachten in de auto is een veelvoorkomend probleem. Omdat we steeds meer zitten, lange afstanden voor werk afleggen of omdat lichamelijk letsel / een beperking klachten geeft tijdens het autorijden. In veel gevallen trekt de pijn door naar de billen, benen en nek.

Onderstaand lees je belangrijke tips om rugpijn tijdens autorijden te verminderen of zelfs te voorkomen.

Uitleg zithouding in de auto

Verkeerde zithouding

90% van de rugklachten tijdens autorijden wordt veroorzaakt door een verkeerde zithouding. Houd jij je rug niet in de juiste positie, dan ontstaat er extra én verkeerde druk op de wervels, botten en spieren. Pijn kan doorstralen naar een lage en/of hoge rugpijn. Een kleine onbalans kan al tot klachten leiden.

Langdurig zitten

Maak je lange autoritten, bijvoorbeeld voor je werk als vrachtwagen-, bus-, taxi-, of heftruckchauffeur? Rugklachten in de auto ontstaan snel wanneer je 2 uur of langer achter elkaar rijdt. Las daarom een korte pauze in en strek de benen.

Verkeerde (afstelling) autostoel

Het is aannemelijk dat de autostoel niet bij je past of verkeerd afgesteld is. Veel autostoelen zijn niet ergonomisch, wat leidt tot een verkeerde zithouding. Ook komt het vaak voor dat de rugleuning te ver naar achteren staat of het zitvlak onvoldoende ondersteunt.

Lichamelijke beperking

Wanneer je een lichamelijke beperking hebt, kan dit invloed hebben op je houding en spieren. Ook wanneer je een passagier bent, kan rugpijn optreden. Ook hele lange mensen kunnen door ruimtegebrek rugpijn tijdens autorijden ervaren.

Tips om rugpijn tijdens autorijden te voorkomen of te verminderen

Er meerdere manieren om tijdens het rijden de rugpijn te verminderen of zelfs te voorkomen. Dit kunnen aanpassingen in het gedrag zijn of aan de autostoel.

autorijden zonder rugpijn tips

Verbeter de zithouding

Een bekende, maar één van de belangrijkste punten om rugpijn aan te pakken, is een goede zithouding.

  • Plaats de rugleuning van de autostoel op een hoek van ongeveer 100 graden. In veel gevallen zit u rechter, waardoor uw ruggenwervel in een natuurlijke positie zit. Voorkom dat u onderuit gaat zitten door achter in het zitvlak plaats te nemen, met de rug zoveel mogelijk tegen de leuning aan.
  • Zit niet te ver van het stuur af, waardoor u uw benen te veel strekt. Een kleine knik in de knieën is te adviseren.

Beweeg en neem korte pauzes

Langdurig stilzitten is niet goed. Maak je dagelijks lange ritten? Dan is het van groot belang om regelmatig in beweging te blijven en korte pauzes te houden waarbij je de benen kunt strekken. Na 2 uur is het zeker tijd om even uit te stappen.

Ergonomische autostoel

Veel autostoelen bieden simpelweg niet de juiste ondersteuning en comfort. Hierdoor neem je een verkeerde zithouding aan, ondanks de beste bedoelingen. Om er zeker van te zijn dat je op de goede manier zit, is een ergonomische autostoel aan te raden. Een ergonomische autostoel zorgt ervoor dat je ruggenwervel in de juiste positie blijft. Daarnaast heeft deze autostoel stevige zijwangen en optimaal zitvlak. Dit biedt meer stabiliteit en comfort. Bekende ergonomische autostoelen zijn van ASSScheel en Recaro.

Autostoel aanpassen

Een andere oplossing is om de autostoel te laten aanpassen. Veel voorkomende aanpassingen zijn het verlengen van het zitvlak en het verdikken van de zijwangen. Dit biedt meer stabiliteit en verhoogt het zitcomfort. Besteed je dagelijks veel tijd in de auto? Dan mag dit (arbeidstechnisch) niet ontbreken.

Recaro autostoel ergonomisch
ASS autostoel-lendensteun

Lumbaalsteun / lumbaal kussen

Een simpele, maar soms effectieve oplossing bij lichte klachten of voor korte ritten is een lumbaalsteun of -kussen. Dit is een ergonomische rugsteun, specifiek voor de onderrug. Het stimuleert een goede zithouding, waarbij de S-vorm van uw ruggenwervel behouden blijft.

Wilt u meer weten over het voorkomen of verminderen van rugklachten tijdens het autorijden? Neem dan contact op met Welzorg Auto op Maat om u te laten adviseren. Heeft u al meerdere acties ondernomen? Schakel dan altijd een expert, zoals een ergotherapeut, in!