Rugpijn tijdens autorijden: tips om dit te voorkomen

autorijden zonder rugpijn tips

Een auto geeft u vrijheid. Een manier om te gaan waar u wilt. Naar het werk, een uitje met uw partner of op bezoek bij familie. Misschien werkt u rijdend. Maar pijn tijdens het autorijden kan de pret enorm drukken. Rugklachten in de auto is een veelvoorkomend probleem. Omdat we steeds meer zitten, lange afstanden voor werk afleggen of omdat lichamelijk letsel / een beperking klachten geeft tijdens het autorijden. In veel gevallen trekt de pijn door naar de billen, benen en nek.

Welzorg Auto op Maat informeert u over veelvoorkomende oorzaken van rugpijn tijdens autorijden en geeft tips om deze pijn zoveel mogelijk te voorkomen of te verminderen.

Mogelijke oorzaken van rugpijn tijdens het autorijden

 

Verkeerde zithouding

De meest voorkomende oorzaak van rugpijn is een verkeerde zithouding. Door een verkeerde houding in de auto, maar ook bij mensen die langdurig op een bureaustoel zitten kan de pijn tijdens het autorijden voelbaar zijn. Ongeveer 90% van de rugklachten wordt veroorzaakt door een verkeerde zithouding.

Houdt u uw rug bijvoorbeeld niet in de juiste positie, ontstaat er extra én verkeerde druk op de wervels, botten en spieren. Pijn kan dan doorstralen naar een lage en/of hoge rugpijn. Een kleine onbalans kan al tot klachten leiden.

Langdurig zitten

Maakt u lange ritten, bijvoorbeeld voor uw werk als vrachtwagenchauffeur, buschauffeur of zelfs als heftruckchauffeur? Rugklachten in de auto ontstaan snel wanneer u langer dan 2 uur achter elkaar aan het rijden bent. Las daarom een korte pauze in en strek de benen!

Lichamelijke beperking

Wanneer u een lichamelijke beperking heeft, aangeboren of op latere leeftijd, kan dit invloed hebben op uw houding en spieren. Ook bij autoritten waarbij u zelf eventueel geen bestuurder bent, kan rugpijn optreden.

Verkeerde autostoel en/of verkeerde afstelling

Wanneer u rugpijn ervaart is het aannemelijk dat de autostoel niet bij u past of verkeerd afgesteld is. Veel autostoelen zijn in de basis niet ergonomisch, wat betekent dat u eenvoudig een verkeerde zithouding aanneemt. Daarnaast komt het regelmatig voor dat de rugleuning te ver naar achteren staat of het zitvlak onvoldoende ondersteunt.

 

Tips om rugpijn tijdens autorijden te voorkomen of te verminderen

Gelukkig zijn er meerdere manieren om tijdens het rijden uw rugpijn te verminderen of zelfs te voorkomen. Dit kunnen eenvoudige handelingen zijn, maar ook persoonlijke aanpassingen of veranderingen in bepaald gedrag. Wij sommen er een aantal op:

Verbeter de zithouding

Een bekende, maar één van de belangrijkste punten om rugpijn aan te pakken. Wees bewust van uw zithouding en zorg dat uw stoel hierbij ondersteund.

  • Plaats de rugleuning van de autostoel op een hoek van ongeveer 100 graden. In veel gevallen zit u rechter, waardoor uw ruggenwervel in een natuurlijke positie zit. Voorkom dat u onderuit gaat zitten door achter in het zitvlak plaats te nemen, met de rug zoveel mogelijk tegen de leuning aan.
  • Zit niet te ver van het stuur af, waardoor u uw benen te veel strekt. Een kleine knik in de knieën is te adviseren.

Beweeg en neem korte pauzes

Langdurig stilzitten is niet goed voor uw gezondheid. Maakt u dagelijks lange ritten? Dan is het van groot belang om regelmatig in beweging te blijven en korte pauzes te houden waarbij u de benen kunt strekken. Na 2 uur is het zeker tijd om even uit de auto of vrachtwagen te stappen.

Ergonomische autostoel

Veel autostoelen bieden simpelweg niet de juiste ondersteuning en comfort. Hierdoor neemt u een verkeerde zithouding aan, ondanks uw beste bedoelingen. Om er zeker van te zijn dat u op de goede manier zit is een ergonomische autostoel aan te raden.

Een ergonomische autostoel zorgt ervoor dat uw ruggenwervel in de juiste positie blijft. Daarnaast heeft een ergonomische autostoel vaak stevige zijwangen en optimaal zitvlak. Dit biedt meer stabiliteit waardoor ook het comfort stijgt. Bekende ergonomische autostoelen zijn van ASS, Scheel en Recaro.

Autostoel aanpassen

Een andere oplossing is om uw autostoel te laten aanpassen. Veel voorkomende aanpassingen zijn het verlengen van het zitvlak en het verdikken van de zijwangen. Dit biedt meer stabiliteit en verhoogt het zitcomfort. Besteedt u dagelijks veel tijd in de auto? Dan mag dit (arbeidstechnisch) eigenlijk niet ontbreken.

Lumbaal kussen

Een simpele, maar soms effectieve oplossing bij lichte klachten of voor korte ritten is een lumbaal kussen. Dit is een ergonomische rugsteun, specifiek voor de onderrug. Het stimuleert een goede zithouding, waarbij de S-vorm van uw ruggenwervel behouden blijft.

Wilt u meer weten over het voorkomen of verminderen van rugklachten tijdens het autorijden? Neem dan contact op met Welzorg Auto op Maat om u te laten adviseren. Heeft u al meerdere acties ondernomen? Schakel dan altijd een expert, zoals een ergotherapeut, in!

Lees meer over: