Lenie uit Leeuwarden is als een van de eersten in Nederland overgestapt naar een slimme scootmobiel

de slimme scootmobiel van lenie

Van mode ontwerpen, webshops bouwen tot IoT-scootmobiel rijden, Lenie (63) uit Leeuwarden draait er haar hand niet voor om. Vanaf het aller, aller eerste begin is Lenie betrokken bij de slimme scootmobiel. Het eerste testpanel bestond uit 22 testpiloten, en Lenie was er daar een van. De bedoeling van een testpanel was dat de testpiloten in de praktijk gebruik gingen maken van het prototype van het handige TiM-kastje. Deze 22 daredevils hebben er voor gezorgd dat het handige TiM-kastje in productie is genomen. Vanaf nu wordt dit in bijna elke scootmobiel gebouwd. In dit korte vraaggesprek kun je lezen wie Lenie is en wat haar beweegt.

Coronatijd of niet, de 63-jarige Lenie Halma-Boonstra uit Leeuwarden vindt haar weg wel. Toen door gezondheidsproblemen een einde kwam aan haar jarenlange werk in de zorg, gooide ze het roer om en stapte op 56-jarige leeftijd weer in de schoolbanken om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: leren voor modeontwerpster. Ze startte haar eigen naai- en tassenatelier en bouwde een website om meer klanten te bereiken. Wekelijks gaat ze op pad richting ontwerp- en pasafspraken. Omdat ze daarbij volledig afhankelijk is van haar scootmobiel, laat Boonstra het liefst zo min mogelijk aan het toeval over.

Moderne technologie

Als fan van moderne technologie stapte ze daarom in de wereld van IoT (Internet of Things). Ze rijdt nu trots en vol vertrouwen rond op een slimme scootmobiel. Door middel van hoogwaardige technologie leest deze nieuwe generatie scootmobiel prestaties op afstand uit. Zo kunnen veel storingen of mankementen worden voorkomen. Samen met Boonstra stapten nog zo’n 200 Friese scootmobielrijders, en in totaal circa duizend in het hele land, over op de slimme scootmobiel van hulpmiddelenspecialist Welzorg. En vanaf mei 2021 zijn bijna alle geleverde scootmobielen die het magazijn verlaten, slim.

“De moderne technologie gaat zo snel. Ik vind het leuk en belangrijk daar een steentje aan bij te dragen. Niet alleen voor mijzelf nu, maar ook voor mensen na ons.” 

Slimme kastje

Wie denkt dat moderne technologie alleen is weggelegd voor de jonge generatie, heeft het mis. Naast het zelf bouwen van websites, zette de Leeuwardse Boonstra dit jaar haar eerste stappen in de wereld van Internet of Things. Haar onmisbare stalen ros, de scootmobiel die haar naar haar klanten brengt voor pas-afspraken en het ontwerpen en leveren van kleding, heeft een bijzondere upgrade gekregen tot slimme scootmobiel. Deze nieuwe generatie scootmobiel bevat een ingebouwd kastje, het TiM-kastje, dat doorlopend de prestaties van de scootmobiel toetst en deze technische gegevens direct kan delen met de monteur.

Zo kunnen technische prestaties, op afstand worden uitgelezen en kunnen mogelijke problemen of mankementen, zoals stilstand door storing, worden voorkomen of sneller en op maat worden opgelost. Hierdoor zijn ook zaken als laad stress verleden tijd. “Het is voor mij ontzettend belangrijk dat er niets misgaat met mijn scootmobiel. Zonder kan ik nergens naar toe. Niet naar klanten, maar ook niet voor een ommetje of simpelweg wat boodschappen. “Zelf heb ik er geen verstand van en al was dat zo, ik leg hem ook niet even zelf op zijn kant om te kijken wat er scheelt. Met dit bijzondere kastje weet ik dat problemen al vooraf voorkomen kunnen worden. Als er onverhoopt toch iets kapot gaat, weet ik dat een monteur mij heel snel kan helpen.”

Met vijf hondjes op pad

Tot enkele jaren geleden werkte Boonstra met veel plezier in de thuiszorg, tot dit door haar eigen gezondheidsproblemen niet meer mogelijk was. Maar ze laat zich niet snel ontmoedigen door tegenslag. Op 56-jarige leeftijd gooide ze het roer om, dook terug de schoolbanken in en studeerde voor modeontwerpster. Haar scootmobiel brengt haar naar klanten en andere afspraken en hielp haar haar droom waar te maken.

Naast dat de scootmobiel onmisbaar is voor haar werk, speelt deze ook nog een andere belangrijke rol in haar dagelijks leven. Op haar slimme scootmobiel heeft Boonstra een zogeheten doggyride laten plaatsen. Hierdoor kan ze haar vijf hondjes – volledig volgens de voorschriften – altijd met zich mee nemen. “Ik moet erop kunnen vertrouwen dat ik niet ergens stil kom te staan met mijn vijf hondjes, boodschappenmand en naaikoffertje. Ideaal dat Welzorg met mij meekijkt of er niets mankeert. Ik ben zo blij dat ik deze scooter heb. Honden, spullen en oplader mee en ik kan gaan!”

Introductie slimme scootmobiel

Welzorg is in december 2020 gestart met de introductie van de slimme scootmobiel in vier gemeenten: Leeuwarden, Haarlemmermeer, Amsterdam en Rotterdam en zal vanaf medio mei 2021 starten met het landelijk uitrollen van de slimme scootmobiel.

Krijgt u binnenkort een scootmobiel van ons? Met bijna alle gemeenten in Nederland waar we mee samenwerken, leveren we de slimme scootmobiel. De kans is dus groot wanneer u een scootmobiel krijgt, deze als slim is.

Lees meer over: ,