‘Het is alsof de wereld opengaat. Door mijn scootmobiel kan ik weer overal naar toe.’

Frans was zeven maanden niet in het dorp geweest, hij zat soms dagenlang thuis. Met de scootmobiel is zijn leven vrijer geworden.

Meer vrij kunnen zijn. "Ik rij nu overal naar toe"

Frans ervaring Welzorg

De schoonzus van Frans zei: ‘Frans je bent gek, iedereen heeft een scootmobiel en jij niet, jij hebt daar ook recht op’. Ná dat telefoontje lag er diezelfde week nog een brief van de gemeente in de bus. Frans heeft de brief ingevuld en twee dagen later kreeg hij bezoek. Een vertegenwoordiger van de ISD kwam zijn situatie bekijken. En drie weken later stond de scootmobiel vanuit de Wmo in de tuin. Een scootmobiel waar Frans een paar weken eerder niet op zat te wachten. ‘Eh, een beetje ijdelheid denk ik, ik was er niet mee bezig’. Volgens zijn schoonzus zou hij dan wat meer kunnen doen en wat meer vrij kunnen zijn. Nu snapt Frans eindelijk wat ze bedoelde. ‘Het is echt alsof de wereld opengaat, ik rij nu overal naar toe’.

Frans scootmobiel quote

‘Het is alsof de wereld opengaat, ik kan weer overal naartoe.’

Frans Cools

Klant bij Welzorg

"Na twee en halve week stond de elektrische driewieler al voor de deur"

Frans heeft beenmergkanker, zijn situatie is stabiel. Wel ging zijn mobiliteit achteruit en nadat hij in 2019 over de voordeurdrempel was gevallen kon hij geen auto meer rijden. Hij kon de druk niet meer zetten op het pedaal. Frans leende een rollator. Hiermee kon hij wat verder lopen, maar nog steeds niet een blokje om. Frans bleef soms dagenlang thuis. Toch besefte hij niet goed wat hij mistte, dan weet hij nu pas, nu de scootmobiel er is. Frans had de luxe dat zijn schoonzus dingen voor hem in gang heeft gezet. Hij hoopt dat andere mensen die in dezelfde situatie zitten, wel zelf actie ondernemen en niet zo lang blijven wachten.

Frans lacht wanneer hij vertelt dat hij een regenbroek en een pet heeft gekocht, zodat hij er iedere dag op uit kan. Soms gaat hij met een doel, maar vaak ook om zomaar een stukje te rijden. Dan voelt het alsof hij weer in zijn vrachtwagen zit.

Frans met Wmo scootmobiel
Pride-Scootmobiel-Victory-10-DX-blauw-3-wiel-zij-aangezicht

Ook deze vrijheid ervaren?

Net als Frans ook weer overal naartoe kunnen gaan? Een scootmobiel kun je – naast het aanvragen via de Wmo – ook gemakkelijk en flexibel huren met ScootFlex. Handig voor als je tijdelijk minder mobiel bent, ter overbrugging van een Wmo-aanvraag of om in het voorjaar en zomer lekker op pad te kunnen zonder grote eenmalige grote uitgave.

Je huurt dan een scootmobiel vanaf één maand. Je bepaalt zelf wanneer je start en stopt met huren. Zonder zorgen voor een vast bedrag per maand inclusief service en onderhoud. Maandelijks opzegbaar.

"De poort naar de vrijheid"

In de achtertuin van Frans heeft Welzorg aanpassingen gemaakt, want de scootmobiel kon niet door de bestaande poort. Frans vond het erg prettig dat hij inspraak kreeg in dit proces. De vertegenwoordiger, die de tuin kwam opmeten, heeft samen met Frans de mogelijkheden bekeken. Zo hoefde de schuur niet afgebroken te worden en is er in de zijmuur is een nieuwe poort gemaakt. Door deze poort rijdt Frans nu dagelijks en komt hij in straatjes waar hij vroeger nooit geweest is. ‘Het is voor mij echt de poort naar de vrijheid geworden’.

Scootmobiel in de tuin