6 tips voor betere toegankelijkheid

Weet u of uw locatie voldoet aan de norm voor toegankelijkheid? Welke aanpassingen zijn nodig om klanten met een beperking gastvrij te ontvangen? Wij hebben de kennis, ervaring en hulpmiddelen om u te adviseren. Met de onderstaande tips helpen we u vast op weg.

 1. Verwijder of verlaag drempels
  Zorg zoveel mogelijk voor een drempelvrije locatie. Zijn er toch drempels nodig? Houd ze lager dan 2 cm of gebruik een drempelhulp. Met een stevige oprijplaat van maximaal 10 cm hoog kunnen rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn, toch goed naar binnen. Zo’n oprijplaats is overigens ook handig voor mensen met een kinderwagen of een buggy.
 2. Makkelijk: elektrische deuropener
  Een deurdranger is niet handig als je in een rolstoel zit of slecht ter been bent. Zie maar eens vanuit een rolstoel of vanachter je rollator een zware deur te openen. Met een elektrische deuropener zwaait de deur gastvrij open. Een bel (op rolstoelhoogte) bij de hoofdingang is ook handig.
 3. Let op de tafelhoogte
  Als rolstoelgebruiker wil je in een restaurant of café ook aan tafel kunnen zitten. Dat gaat alleen als de tafel hoog genoeg is, zodat de rolstoel er gemakkelijk onder schuift. Check ook of er onder de tafel geen hinderlijke randen of uitsteeksels zitten.
 4. Zorgt voor een vrij doorgang
  Kijk eens met de ogen van iemand in een rolstoel, scootmobiel of met een rollator naar uw locatie. Heeft uw klant overal vrij doorgang? Zijn gangpaden en deuropeningen breed genoeg en vrij van obstakels?
 5. Gemakkelijk naar het toilet
  Wie in een rolstoel zit of met een rollator loopt, wil makkelijk naar het toilet kunnen. Een invalidentoilet is onmisbaar. En niet alleen het toilet moet goed toegankelijk zijn. Ook de weg ernaar toe. Is een invalidentoilet niet mogelijk? De Welzorg adviseurs adviseren u graag hoe u het toilet beter geschikt maakt voor mensen met een beperking.
 6. Naar elke verdieping met de lift
  Trappen zijn voor mensen met een handicap echt een belemmering. Met een lift is dat probleem zo opgelost. Met een platformlift of traplift kunnen we elk (openbaar) gebouw toegankelijk maken. Of het nu gaat om een winkel, sportcentrum of restaurant. Voor elke situatie is een passende oplossing. Vaak zonder dat er een ingrijpende verbouwing nodig is. Een traplift kunt u kopen, huren of leasen.