Have a little faith in me

Jeroen Willemsen is orthese adviseur bij Welzorg in Oldenzaal en komt dagelijks bij cliënten met de nodige complexiteit. Net als de servicemonteurs zijn ook de adviseurs van Welzorg betrokken bij elke cliënt die de hulp inroept van Welzorg. Zo werd Jeroen onlangs gevraagd om te kijken naar de zithouding van Hans.

Hans zit, op het moment dat Jeroen bij Hans komt kijken, in een vastframe rolstoel met een tarta rug en een Jay kussen. Zowel Hans als de ouders waren hierbij aanwezig. De vraag van de ouders was of wij Hans beter rechtop en meer ondersteund konden laten zitten.

Hans heeft de aandoening cerebrale parese en is een verzamelnaam van een groep aandoeningen die het gevolg zijn van een hersenbeschadiging die is ontstaan gedurende het eerste levensjaar van een kind óf al tijdens de zwangerschap. De klachten van mensen met cerebrale parese kunnen sterk verschillen in ernst en soort. Het bewegen is eigenlijk altijd aangetast en waarbij stijfheid (spasticiteit), teveel bewegingen (dyskinesie) of moeite met het aansturen van armen of benen (ataxie) het meest voorkomen.

Ook stoornissen in het zien, horen, waarnemen, spreken, slikken en de hersenfuncties, denk bijvoorbeeld aandacht of geheugen, komen voor. Sommige mensen met cerebrale parese hebben epilepsie. Hans heeft een geringe sta-functie en is er een sterke vorm van autisme aanwezig, duidelijk uitleg is daarom voor hem dus erg van belang!

De eerste keer dat Jeroen bij de familie thuis kwam was daarom ook erg spannend voor Hans en zijn ouders. De vorige trajecten verliepen erg moeizaam, dus vertrouwen was voor hen van groot belang! Jeroen heeft duidelijk kunnen maken aan Hans en zijn ouders wat voor werkzaamheden hij doet en waarom Jeroen elke dag weer zijn bed uitkomt om met passie mensen te gaan helpen.

“Belangrijk voor hen was dat ik ze heb mee laten denken over de zithouding van Hans. En dat als de opstelling met een nieuwe orthese niet zou gaan lukken wij weer terug konden naar de oude situatie. Het nummer Have a little faith in me van John Hiatt kwam toen in mij op. Dit nummer zong ik hen toen voor. Uiteindelijk zijn ze dit niet vergeten!”

De passingen nadien zijn uiteindelijk goed verlopen en naar ieders tevredenheid. Bij afleveren van de stoel waren Hans en zijn ouders aanwezig. Jeroen kreeg van Hans een kistje met een foto van hem erop met daarop de tekst Have A Little Bit Faith. “Dit vond ik fantastisch en ontroerde mij. Ze waren de uitspraak niet vergeten en schijnbaar viel de tekst op zijn plek. Hans was hier zo blij mee dat hij dit direct op Facebook met ons allen deelde.”

Door: Laurens Wiggers – Welzorg Professional Oldenzaal

Lees meer over: ,