“Die auto is me zó veel waard!”

Blij met Welzorg Auto op Maat

“Bijna vier jaar heb ik mijn aangepaste auto. Vanaf dat moment ben ik helemaal opgeleefd”, vertelt Sabine Gijzen. Aan een sportongeluk, nu ruim zes jaar geleden, hield ze een hoge dwarslaesie over. De rest van je leven aangewezen op een rolstoel, dat is niet niks voor een sportieve veertiger. Tijdens haar (langdurige) revalidatieperiode leggen de ergotherapeuten de focus op onafhankelijkheid. “‘Zo snel mogelijk weer achter het stuur’ was hun advies. In die tijd heb ik rijlessen gevolgd en mijn aangepaste rijbewijs gehaald”, zegt de Eindhovense.

Onafhankelijk

Voor haar vervoer wil Sabine onafhankelijk zijn van anderen. Op een beurs in het revalidatiecentrum waar ze verbleef maakt ze kennis met Welzorg Auto op Maat. Ze raakt in gesprek met adviseur Pieter Tiemstra. Met foldermateriaal én een goed gevoel gaat de Eindhovense huiswaarts. Al gauw volgt een bezoek aan de showroom van Auto op Maat in Den Bosch. “Er was niet direct een occasion bij die me kon passen. De auto’s die er stonden waren allemaal gericht op meerijden. Maar ik wilde per se iets voor mezelf”, aldus Sabine.

Bevlogen mensen

Uiteindelijk schaft Sabine een kleine bestelbus aan die vervolgens volledig is aangepast door Welzorg Auto op Maat. “Ze hebben zo goed meegedacht over hoe mijn wensen op een praktische manier konden worden omgezet in een voorziening. Er werken bevlogen mensen die er alles aan doen om een optimale oplossing te bedenken”, laat ze weten. Haar bus is aan de achterzijde uitgerust met een plateaulift. “Met rolstoel en al kan ik zo naar binnen rijden. Omdat het tussenschot tussen de cabine en laadruimte is verwijderd kan ik met de rolstoel naar voren rijden, op de meedraaiende bestuurdersstoel plaatsnemen en vervolgens achter het stuur gaan zitten”, legt ze uit. Het bedienen van het gas en de rem doet ze handmatig. Als Sabine rijdt zijn de originele pedalen ingeklapt. “Maar deze blijven beschikbaar voor gebruik. Er kan dus ook iemand anders achter het stuur gaan zitten en de auto ‘gewoon’ rijden.”

Complete ommekeer

Het moment dat Sabine Gijzen haar eigen aangepaste auto in gebruik heeft genomen zorgt voor een ommekeer in haar leven. “Taxi’s, prima dat ze er zijn, hoor! Maar je bent zo afhankelijk en het kost je zo veel tijd. Op mijn werk moest ik alles uit handen laten vallen als de taxi er was. Begrijpelijk, maar ik voelde me beperkt in mijn vrijheid. Nu ben ik voor mijn vervoer compleet onafhankelijk. Ik kan bijvoorbeeld wat langer doorwerken of bij vrienden blijven hangen als ik dat wil. Dat geeft me rust”, zegt ze. “Wat ik nu ervaar had ik vooraf echt niet kunnen bedenken. Die auto is me zó veel waard!”