‘Dankzij de Zonnebloemauto blijft de familietraditie in ere’

Erop uit met de Zonnebloemauto

Sinds jaar en dag komen broers en zus Van den Burgt op zaterdag samen. Jongste broer Theo heeft een meervoudige beperking en zit in een rolstoel. Bij broer Jan werd MS gediagnosticeerd. Dankzij de Zonnebloemauto kan het gezin elkaar toch blijven opzoeken.  

‘Zaterdag spreek je niet met vrienden af, dan gaan we naar Theo’, zei vader Van den Burgt altijd tegen zijn kinderen. Toen Theo twaalf was, verhuisde hij naar een woonvoorziening in Sliedrecht. Daar woont hij nu ruim vijftig jaar.

“Hij heeft altijd in een rolstoel gezeten en door zijn verstandelijke beperking kan hij niet praten. Communiceren doet Theo met een computer op zijn rolstoel. Door middel van iconen kan hij laten weten waar hij behoefte aan heeft. Eten, drinken, douchen, tandenpoetsen, noem maar op. En een busje, dat symbool staat voor de Zonnebloemauto!” vertelt Bert, de oudere broer.

De rollen omgedraaid

De bezoeken aan Theo zijn ook na vijftig jaar nog heilig. Bert: “Dat hebben we er altijd in gehouden. Theo krijgt elke zaterdag bezoek. En sinds enkele jaren gaan we één keer in de maand met hem op pad. We wonen verspreid over Nederland. Theo woont in Sliedrecht, net als onze zus, ik woon in Dordrecht, en de andere broers in Nieuwerkerk aan den IJssel en Epe.”

Vroeger reed Bert met zijn broers en zus altijd naar Theo in Sliedrecht, of met Theo naar hun moeder toen zij nog leefde. Acht jaar geleden werd bij Jan, de op een na jongste broer, MS geconstateerd. “Daardoor is het voor Jan en zijn vrouw ontzettend lastig om naar Sliedrecht af te reizen. Dus hebben we de rollen omgegooid: wij halen Theo op en gaan samen op bezoek bij Jan!”

Erop uit met de Zonnebloemauto

Dol op onze uitjes

De uitjes en bezoekjes door het jaar heen aan elkaar zijn mogelijk dankzij de Zonnebloemauto. Ook midden december zochten de gezinsleden elkaar weer op, voor een lekkere lunch in Nieuwerkerk aan den IJssel bij Jan thuis. “We pikken de auto op in Amersfoort of Dordrecht, rijden door naar Sliedrecht om Theo op te halen en vervolgens zetten we koers naar Nieuwerkerk aan de IJssel.”

Het gezin Van den Burgt reist op deze manier aardig wat af. “Maar dat doen we graag. Het is fantastisch om eropuit te gaan met Theo en het maakt zijn wereld groter. Hij is altijd vrolijk en geniet van onze uitjes met de Zonnebloemauto, die hij ‘busje’ noemt.”

Het maakt voor Theo niet uit waar ze naartoe gaan, weet Bert. De dierentuin is favoriet, maar ook een uurtje met de bus rondrijden vindt hij fantastisch. Als ze onderweg zijn met de Zonnebloemauto staat altijd de zender 100% NL op. “Theo is gék op Nederlandse muziek, maar ook nummers van Abba zijn een regelrechte hit. Praten kan Theo niet, maar onder andere Mamma Mia zingt hij op zijn manier mee, lacht Bert.

Waardevol samenzijn

Het allerbelangrijkste voor de broers en schoonzussen is dat ze elkaar dankzij de aangepaste rolstoelauto kunnen blijven opzoeken. “Dat zouden we niet kunnen zonder de auto. Het brengt ons heel veel vrijheid. We hebben het onderling wel eens gehad over zelf een geschikte auto aanschaffen voor Theo. Maar dat is eigenlijk niet nodig, omdat het huren van de Zonnebloemauto betaalbaar is en vlekkeloos verloopt. Het is voor ons echt een uitkomst.”

Huur de Zonnebloemauto

De Zonnebloemauto is een aangepaste rolstoelauto die op 50 locaties in Nederland te huur is voor 45 euro per dag. Iedereen kan de auto huren. Meer informatie vind je oponze pagina over de Zonnebloemauto.

Bron artikel: Stichting de Zonnebloem

Lees meer over: