Wegenbelasting rolstoelbus

Wegenbelasting voor rolstoelbussen

Heb je zelf een rolstoelbus of is iemand houder van een rolstoelbus waar jij gebruik van maakt? Dan is het mogelijk om een lager tarief voor de motorrijtuigbelasting aan te vragen. Dat leggen we onderstaand uitgebreid voor je uit.

Vergoedingen voor aangepaste auto's en autoaanpassingen

Belasting voor rolstoelbussen verlaging

Heb je zelf een rolstoelbus of iemand anders waar jij gebruik van maakt? Dan is er vaak onduidelijkheid over de wegenbelasting van rolstoelbussen. Voor een rolstoelbus is het vaak mogelijk om een lager tarief voor de motorrijtuigbelasting aan te vragen. Om in aanmerking te komen voor dit speciale tarief wegenbelasting voor een rolstoelbus dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Op de website van De Belastingdienst is het mogelijk om alle informatie over dit onderwerp terug te vinden.

Hieronder hebben we alvast de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet. Zo weet je waar je aan moet denken bij de aanvraag van de rolstoelbus wegenbelasting.

Wanneer kun je gebruik maken van rolstoelbus wegenbelasting?

Je vraagt dit type wegenbelasting aan wanneer je afhankelijk bent van een hulpmiddel, in dit geval een rolstoelbus. Het is belangrijk om te weten dat dit gereduceerde tarief alleen geldt voor een bestelbus die ingericht is voor iemand met een handicap. Daarbij moet de persoon met een handicap voor in de cabine plaatsnemen tijdens de autorit. Je mag dus niet zelf in de rolstoel in de laadruimte van de rolstoelbus blijven zitten. Het gaat echt om het vervoer van een niet-opvouwbare rolstoel, scooter of ander zwaar hulpmiddel dat noodzakelijk is voor je handicap.

Rolstoelbus wegenbelasting

Voorwaarden

De wegenbelasting voor een rolstoelbus is alleen van toepassing als de rolstoelbus gebruikt wordt voor het vervoer van de gehandicapte en zijn of haar rolstoel of scootmobiel. Daarbij moet de rolstoelbus gebruikt wordt door de gehandicapte, samen met de kentekenhouder en eventuele inwonende gezinsleden.

Inrichtingseisen

Aan de inrichting van bestelauto's worden inrichtingseisen gesteld. Als je daar om bepaalde redenen niet aan kunt voldoen (bijvoorbeeld in het geval dat het tussenschot ontbreekt) is het mogelijk om hiervoor ontheffing aan te vragen. Deze ontheffing dient met onderbouwende bewijsstukken aangevraagd te worden.

Documenten

Voor het aanvragen van de rolstoelbus wegenbelasting dien je een aantal belangrijke documenten mee te sturen. Het gaat hierbij onder andere om de beschikking van het UWV of een medische verklaring van je behandelend arts. Verder wordt er gevraagd om een kopie van de aankoopfactuur of bruikleenovereenkomst van het hulpmiddel dat je vervoert.

wegenbelasting rolstoelbus verlaging aanvragen

Vraag tijdig de wegenbelasting voor je rolstoelbus aan

Wil je in aanmerking komen voor het speciale tarief van de wegenbelasting voor de rolstoelbus? Dan is het belangrijk om dit tijdig aan te vragen, in ieder geval voor het begin van de betreffende belastingperiode. Ook als er wijzigingen in de situatie komen is het van belang om dit tijdig aan te geven.

Ben je zelf niet de kentekenhouder van de bestelbus voor je rolstoel? Dien dan samen met de kentekenhouder het verzoek voor de rolstoelbus wegenbelasting in.

Een passende rolstoelbus via Welzorg Auto op Maat

Heb je op dit moment nog geen rolstoelbus, maar ben je wel naar een rolstoelbus opzoek? Bij Welzorg Auto op Maat hebben we een ruim assortiment rolstoelbussen die je kunt kopen of leasen. In beide gevallen is het mogelijk om gebruik te maken van het voordeel van de wegenbelasting voor een rolstoelbus.

Naast het voordeel op de wegenbelasting, kun je vanuit de Wmo of het UWV ook regelmatig een vergoeding voor autoaanpassingen ontvangen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Daarbij houden we altijd rekening met de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het gereduceerde belastingtarief.

Vergoeding via het UWV voor autoaanpassing

Een greep uit ons aanbod

Kies uit het grootste aanbod van Nederland. De meeste auto's bevatten nog geen aanpassing en zijn volledig op maat te maken. Kom er hier achter welke aangepaste auto bij jou past.

Aangepast

Het label ‘aangepast’ houdt in dat de getoonde auto over één of meerdere autoaanpassingen beschikt. Welke aanpassingen dat precies zijn lees je op de pagina van de auto. Het getoonde tarief is inclusief de aanpassing(en).

Aanpasbaar

Het label ‘aanpasbaar’ houdt in dat de getoonde auto nog niet over aanpassingen beschikt. Je kunt dus zelf de aanpassingen kiezen, waardoor de auto perfect bij jouw situatie past. Onze adviseurs helpen hier graag bij.

Daarnaast is aanbod van aanpasbare auto’s erg groot, zo kun je altijd een geschikte auto vinden bij Welzorg Auto op Maat!