Onthulling Zonnebloemauto in Drachten

“Ik heb er zin in om eindelijk weer eens eropuit te gaan.”

Coby Heidsma en wethouder Roel Haverkort onthulden Drachtster Zonnebloemauto

Coby Heidsma ontving op donderdag 27 september symbolisch de sleutels van de Drachtster Zonnebloemauto. Heidsma is gebonden aan een elektrische rolstoel. Ze kreeg de sleutels uit handen van onder anderen wethouder Roel Haverkort. Heidsma gaat binnenkort met een vrijwillig chauffeur van de Zonnebloem op pad met de aangepaste rolstoelhuurauto van de vrijwilligersorganisatie. “Ik heb al vier jaar geen eigen auto meer. Daardoor ben ik veel minder mobiel. Daarom heb ik er extra zin in om eindelijk weer eens eropuit te gaan met deze auto. Waarheen weet ik nog niet. Daar ga ik eens over nadenken. Ik heb wel al wat ideeën, hoor”, vertelt Heidsma.


B
ewegingsvrijheid
Wanneer iemand door een lichamelijke beperking zijn leven in een rolstoel doorbrengt, ziet de wereld er vaak anders uit. Een eigen auto aanpassen is kostbaar en het openbaar en aangepast vervoer hebben veel haken en ogen. De Zonnebloemauto geeft de huurder bewegingsvrijheid. De huurder bepaalt zelf waarheen en wanneer hij gaat. Hij kan ook nog eens familieleden of vrienden meenemen. achterin de auto is een rolstoelplaats. Wethouder Haverkort hielp bij de onthulling van de Zonnebloemauto in Drachten. “De Zonnebloemauto is belangrijk, omdat het drempels wegneemt die mensen met een lichamelijke beperking ervaren om deel te nemen aan de maatschappij. Ik hoop dan ook dat de auto veel gebruikt gaat worden”, vertelt Haverkort.

Vermilion Omgevingsfonds
“Het is geweldig dat we op deze manier iets kunnen doen om hen meer vrijheid te bieden, dit past bij de kernwaarden van Vermilion Energy. Mobiliteit is niet voor iedereen vanzelfsprekend en op deze manier kunnen mindervalide inwoners van Drachten en de omliggende gemeenten er met plezier op uit”, aldus Sven Tummers, Managing Director van Vermilion Energy. Deze Zonnebloemauto wordt mede mogelijk gemaakt door het Omgevingsfonds. Met dit Omgevingsfonds wil Vermilion Energy een positieve maatschappelijke bijdrage leveren in gebieden waarin zij actief opereert.

Huren
Het ophalen van de Zonnebloemauto kan bij Friesland Huur aan De Lange West 96 in Drachten. Om als rolstoel- of scootmobielgebruiker de auto te kunnen huren, kan de huurder via www.zonnebloem.nl/zonnebloemauto een pas aanvragen. Die pas kost eenmalig 10 euro. Een dag autohuur kost 40 euro. Daarbij zijn de eerste honderd kilometer inbegrepen. Iedere extra kilometer kost 0,20 eurocent. Alle brandstofkosten zijn exclusief. Mocht de huurder geen chauffeur hebben, beschikt de Zonnebloem over een pool van vrijwillige chauffeurs in Drachten en omgeving.

Samenwerking met Welzorg
Voor de Zonnebloemauto’s werkt de Zonnebloem samen met Welzorg. Dat is de specialist op het gebied van hulpmiddelen, auto- en woningaanpassingen en service voor mensen met een functie- of mobiliteitsbeperking.

Lees meer over: ,