Onthulling eerste elektrische Zonnebloemauto in Arnhem

Roeland van der Zee, wethouder onder ander van Mobiliteit en Zorg van Arnhem, onthulde vandaag samen met Tim Kroesbergen de allereerste elektrische Zonnebloemauto in Arnhem. Van der Zee: “Arnhem wordt ook wel Electric City genoemd, niet alleen door onze elektrische trolleybussen, die dit jaar net als de Zonnebloem ook 70 jaar bestaan, maar veel bedrijven die met elektriciteit en innovatie te maken hebben, zijn hier gevestigd. En hoe toepasselijk is het dan dat we vandaag de elektrische Zonnebloemauto in Arnhem gaan onthullen.” Nationale Vereniging de Zonnebloem maakt de eerste 100% elektrische rolstoelhuurauto’s in Nederland mogelijk. In totaal zijn er drie auto’s aangeboden door energiebedrijf Vattenfall, dat ook de laadkosten voor huurders voor zijn rekening neemt. Vandaag werd de derde elektrische Zonnebloemauto officieel aan de vereniging overgedragen.

Sinds 2014 verhuurt De Zonnebloem aangepaste auto’s voor mensen die rolstoel- of scootmobiel gebonden zijn. In de auto’s is ruimte voor een rolstoel of scootmobiel, plus maximaal 4 andere personen, waardoor ook mensen in een rolstoel of scootmobiel de vrijheid krijgen om gezellig samen op pad kunnen. Verdeeld over Nederland heeft de vereniging inmiddels 53 rolstoelhuurauto’s gerealiseerd.

Duurzame samenwerking

Voor het eerst krijgt de vereniging de beschikking over elektrische rolstoelhuurauto’s. De drie voertuigen staan in Amsterdam, Utrecht en Arnhem. “Vattenfall heeft zich ten doel gesteld om binnen één generatie fossielvrij leven, wonen en reizen mogelijk te maken en daar hoort duurzaam vervoer voor mensen die gebonden zijn aan een rolstoel of scootmobiel natuurlijk ook bij,” zegt Bram Drewes, directeur Customer Experience van Vattenfall. “Ik ben trots dat we op deze manier kunnen bijdragen aan zowel fossielvrij leven als het verbeteren van de mogelijkheden en mobiliteit van mensen met een lichamelijke beperking.” Wethouder Van der Zee juicht dit initiatief toe: “Als Gemeente hebben wij maatschappelijke allianties nodig om samen met de Zonnebloem, Vattenfall, Welzorg Auto op Maat en Siza, het Dorp langdurig duurzaam samen te werken.”

Zonnebloemauto klaar voor de toekomst

Ed Wallinga, bestuurslid van het Nationale Bestuur van de Zonnebloem: “De Zonnebloemauto geeft huurders bewegingsvrijheid doordat we flexibel, betaalbaar aangepast vervoer mogelijk maken. Mooi dat we dit met het oog op de toekomst dankzij deze samenwerking met Vattenfall op een duurzame manier kunnen doen.”

Bijzonder uitgiftelocatie

Gijs van den Brink, beheerder van het uitgiftepunt: “Bijzonder aan dit uitgiftepunt is dat bewoners van Siza, het Dorp het uitgiftepunt gaan beheren. Leven met een beperking vraagt om een andere inrichting van het leven. Dat is niet altijd eenvoudig. Vaak moet je meer hindernissen overwinnen. Maar net zoals iedereen willen mensen met een beperking niet afhankelijk zijn van anderen. Want ook als je een beperking of chronische ziekte hebt, wil je je leven zo kunnen leiden als jij dat wilt. Een elektrische Zonnebloemauto is vet cool.”

Siza ondersteunt daarbij. Hun zorg en dienstverlening is erop gericht dat iemand met een beperking zo veel mogelijk zijn eigen keuzes kan maken, met ondersteuning op de momenten dat dit nodig is. Siza daagt hen uit om samen met Siza de grenzen van je eigen kunnen te verkennen. Door samen op zoek te gaan naar oplossingen die jou in staat stellen het leven te leiden zoals jij dat wilt. Met hulp van mensen uit je omgeving, maar ook met gebruik van slimme technologie.

Bewegingsvrijheid

De reservering voor de rolstoelauto kan online of telefonisch worden gedaan. Het ophalen van de Zonnebloemauto kan bij Siza, het Dorp, Jachthoornlaan 1 in Arnhem. Om als rolstoel- of scootmobielgebruiker de auto te kunnen huren, kan de huurder via www.zonnebloem.nl/zonnebloemauto een pas aanvragen. Die pas kost eenmalig 10 euro. Een dag autohuur kost 40 euro. Daarbij zijn de eerste 100 km inbegrepen. Iedere extra kilometer kost 0,20 eurocent. Alle laadkosten zijn inbegrepen. Mocht de huurder geen chauffeur hebben, beschikt de Zonnebloem over een pool van vrijwillige chauffeurs in Arnhem en omgeving.

Samenwerking Welzorg 

Voor de Zonnebloemauto’s werkt de Zonnebloem samen met Welzorg Auto op Maat. Dat is de specialist op het gebied van autoaanpassingen voor mensen met een functie- of mobiliteitsbeperking. Peter de Langen: “Welzorg Auto op Maat denkt graag graag mee in duurzaamheidsvraagstukken en met het bouwen c.q. aanpassen van deze geweldige elektrische rolstoelhuurauto’s bereiken wij een nieuwe toekomstige fase van elektrisch vervoervraagstukken. Dit daagt ons als organisatie uit onze dienstverlening toekomstbestendig te organiseren.”

Lees meer over: ,