Slapen

Decubitus/doorligplekken ontstaan door de druk op het weefsel, de kracht van de druk- of schuifkrachten, voedingstoestand, mate van bewustzijn, mobiliteit, doorbloeding, het gewicht van de persoon, weefseltolerantie en medicijngebruik.

Verschillende plaatsen op het lichaam zijn extra gevoelig voor decubitus. Dit zijn met name plaatsen waar het botweefsel dicht aan de oppervlakte ligt zoals stuit, hielen, ellebogen, schouderblad, heup, enkel achterhoofd, oren, knieën of plaatsen waar iets druk uitoefent op het lichaam.

Decubitus is te voorkomen door het gebruik van een drukverlagend zitkussen en drukverlagend AD-matras (afhankelijk van de graad van de decubitus variërend van schuim tot een luchtwisselmatras) en huidcontrole. De huid dient zo droog mogelijk te zijn. Veranderen van zit- en lighouding, voeding, vochtbalans en juiste gewicht zijn ook van invloed.

Handige hulpmiddelen

  • Kussens (body pillow), leg raiser, hoofdkussens, om te positioneren en comfort te bieden.
  • Hoog-laagbed: i.v.m. transfers (opstaan/gaan zitten, juiste hoogte voor verzorgende).
  • Transferhulpmiddelen: wanneer u niet gemakkelijk of zelfstandig uit bed kan komen. Bijvoorbeeld: glijlaken, draaischijf, tillift, papegaai en beugels.
  • Bedhekbeschermer: geschikt voor onrustige personen, en met een zeer kwetsbare huid. De bedhekbeschermer verhindert verwondingen aan het hoofd, voeten en benen
  • Incontinentiemateriaal: wanneer u last heeft van incontinentie en ter voorkoming van ‘onhygiëne’.
  • Ondersteek: toiletgang op bed wanneer transfer niet kan of gevaarlijk is;
  • Wegwerp washand: wassen zonder water. Wanneer u alleen op bed gewassen kan worden.

Ons aanbod

Meer producten

Mogen wij u een paar korte vragen stellen?

Als dank ontvangt u 10% korting op een aankoop in onze webwinkel.

Ja, ik doe mee Nee, ik doe liever niet mee