Zitten

Comfortabel zitten in een rolstoelRolstoelen zijn er in diverse varianten. Belangrijk bij de keus voor een stoel is in hoeverre deze actief of meer passief gebruikt wordt. Voor wie er langere afstanden mee aflegt is een passieve rolstoel met voldoende comfort en ondersteuning een optie. Wanneer u een stoel voor een korte periode nodig heeft dan volstaat een transport rolstoel.

Voorkom doorligplekken

Decubitus/doorligplekken ontstaan door de druk op het weefsel, de kracht van de druk- of schuifkrachten, voedingstoestand, mate van bewustzijn, mobiliteit, doorbloeding, het gewicht van de persoon, weefseltolerantie en medicijngebruik.

Decubitus is te voorkomen door het gebruik van een drukverlagend zitkussen. Daarin zijn verschillende mogelijkheden. Van schuim (preventief) tot lucht bijvoorbeeld ROHO (open wonden). Daarnaast is ook de houding in een rolstoel heel belangrijk. Hoe meer schuifkracht er ontstaat, hoe groter de kans op decubitus.

De juiste houding in een rolstoel

De positionering in een rolstoel kan worden aangepast door middel van een zitkussen of een rugleuning. Wanneer iemand bijvoorbeeld scheefstand van het bekken heeft, een vergroeiing in de rug of neigt opzij te zakken dan kan de zithouding gecorrigeerd worden door kussens en een rugleuning met zijwaartse ondersteuning, waardoor het comfort verbeterd wordt.

Een lumbaalkussen (opblaasbaar of van gaas) kan extra ondersteuning bieden in de onderrug. Een wigkussen kan gebruikt worden wanneer er sprake is van schuiven in de stoel. Belangrijk is wel dat deze dan goed in de stoel gelegd wordt, dus met het dunste deel achterin.

Ons aanbod

Meer producten

Mogen wij u een paar korte vragen stellen?

Als dank ontvangt u 10% korting op een aankoop in onze webwinkel.

Ja, ik doe mee Nee, ik doe liever niet mee